Ми неодноразово писали про системи зберігання даних від компанії Hewlett Packard Enterprise - HPE Nimble та логічним та подальшим оновленням цієї лінійки є HPE Alletra 6000. Але що ще цікавого і нового пропонує це сімейство ?

Архітектура HPE Alletra 6000

Архітектура ОС Cache Accelerated Sequential Layout (CASL) від компанії Hewlett Packard Enterprise забезпечує основу для сильних сторін цієї технології, яка використовується в HPE Nimble та HPE Alletra 6000 — високої продуктивності та ефективності використання ємності, інтегрованого захисту даних та спрощеного керування. CASL - це файлова система з журнальною структурою (LFS), що увібрала у себе кращі властивості як шпиндельних дисків (послідовне введення-виведення), так і SSD дисків, довільне введення-виведення, при спільному їх використанні (adaptive flash варіант), або тільки SSD дисків (all-flash варіант).

Якщо копнути глибше в технологію, то можна виявити, що всі операції, пов'язані з роботою з даними: стиснення, шифрування, читання, запис - відбуваються на швидкості роботи пам'яті мікросекунди (10-6), тоді як практично всі конкуруючі рішення подібні операції проводять на швидкості роботи дисків мілісекунди (10-3).

Завдяки цьому ці системи зберігання легко в онлайн режимі, практично без шкоди продуктивності, стискають, компресія та/або дедуплікація, і шифрують дані, причому для останнього не потрібно мати окремих SED-дисків, які зазвичай коштують дорожче, а також вимагають затвердження/дозвіл різними іноземними інстанціями, які відповідають за безпеку їх поставки. А завдяки хмарному сервісу HPE Infosight, про який буде написано далі, можна з 90% впевненістю оцінити, які середні коефіцієнти стиснення можна отримати на ваших даних, використовуючи різні додатки/аплікації, такі як БД, файлові або поштові сервіси та ін. Адже у хмарі HPE Infosight зібрано та проаналізовано дані про ступінь стиснення з різних додатків з десятків і десятків тисяч подібних систем!

Однією з переваг архітектури HPE Alletra, як і HPE Nimble, є те, що при виході з ладу одного з контролерів, ми взагалі не втрачаємо жодного відсотку продуктивності всієї системи зберігання. Всі конкуруючі системи при виході з ладу одного з двох контролерів, будуть втрачати від 50 до 60% продуктивності, тому що на контролері, що залишився, відключаються деякі функції, щоб уникнути втрати даних, які «прискорювали» введення-виведення.

Так само архітектурно це рішення дозволяє об'єднувати до 4 систем зберігання в єдиний кластер з можливістю управління доступним дисковим простором всіх чотирьох систем як єдиним цілим, також є інші варіанти організації та управління кластером. Отже робота у кластері 4-х систем може у 4 рази лінійно збільшити продуктивність вашої системи, а це більше 1,5-2 млн IOPS при латентності менше 1мс на РЕАЛЬНИХ даних та РЕАЛЬНИХ навантаженнях із включеними функціями стиснення, компресія та дедуплікація!

Оновлення HPE Alletra 6000

Традиційні програми зберігання даних зазвичай потребують локального управління. Це призводить до фрагментованого підходу, коли у момент розгортання нової системи зберігання вона автоматично стає сховищем даних. Це призводить до великої складності і будь-які оновлення програмного забезпечення систем зберігання повинні бути ретельно сплановані і можуть викликати збої, ця складність призводить до тривалих циклів випуску оновлень систем зберігання, а потім і їх використання.

При проектуванні HPE Alletra вирішили відокремити площину управління від площини даних та перенести це в хмару, щоб забезпечити єдину та узгоджену роботу. При розгортанні нової системи площина управління доступна, нове обладнання потрібно лише підключити до мережі для виявлення та налаштування. Нові функції та вдосконалення також миттєво доступні завдяки хмарним оновленням із самообслуговуванням. Хмарне управління також дозволяє автономно масштабувати інфраструктуру даних від периферії до хмар у різних регіонах.

Хмара HPE Infosight

Якщо коротко, то HPE InfoSight – це безкоштовний хмарний сервіс, що дозволяє проактивно виявляти можливі проблеми з надійністю та продуктивністю масивів HPE Nimble та HPE Alletra 6000, і це далеко не весь перелік обладнання, що працює з цією «хмарою». Сервіс може одночасно рекомендувати і способи усунення можливих проблем, причому у ряді випадків усунення проблем може виконуватися проактивно, в автоматичному режимі.

Сьогодні хмара HPE InfoSight - це найбільша БД у світі у якій зібрані десятки або навіть сотні трильйонів подій, які проаналізовані і вибудовані кореляції, за якими симулюються події і після цього видаються вже готові пропозиції/рішення. Можна бути впевненим, що про вашу проблему з цими системами зберігання вже знають і навіть знають, як її вирішити!

Розширена підтримка

Правильна та ефективна підтримка обладнання виробником систем зберігання – це запорука стабільної роботи ваших систем зберігання. Через 5 років підтримка систем зберігання HPE Alletra та HPE Nimble залишається такою ж надійною та автоматизованою. Перші два рівні підтримки L1, L2 — це роботи, які беруть інформацію з HPE Infosight для вирішення проблеми та автоматично вирішують її. І якщо перші два рівні не змогли усунути неполадку/проблему, то третій рівень підтримки L3 — це висококваліфікований інженер, який у телефонному режимі все вирішить.

За статистикою сервісних випадків із системами зберігання HPE Nimble та HPE Alletra 6000:

  • 93% випадків відкриваються автоматично
  • 86% випадків закриваються автоматично після вирішення проблеми, включаючи рекомендації щодо подальшої експлуатації
  • середній час від відкриття до закриття сервісного кейсу-42 хвилини
  • 96% кейсів закриваються за 8 годин або менше, 55% кейсів менш як за 1 годину
  • середній час очікування на лінії при дзвінку L3 – менше 1 хвилини
  • середній стаж інженера з підтримки 12 років

Хмарне керування HPE Alletra 6000

Хмарне керування системами зберігання - це новий тренд, який завойовує наші уми. Воно має набагато більше позитивних моментів, ніж негативних, пов'язаних найчастіше лише з недовірою. Хмарна консоль для керування HPE Alletra називається HPE Data Services Cloud Console або скорочено DSCC. HPE DSCC заснована на спільній хмарній платформі з перевіреною технологічною основою, яка базується на Aruba Edge Services Platform, яка сьогодні обслуговує мільйони пристроїв для тисяч клієнтів. Ця консоль забезпечує безпечне управління глобальною інфраструктурою та службами даних з багаторівневими розширеними можливостями безпеки, які включають надійне та зашифроване підключення до інфраструктури даних, багатофакторну автентифікацію, аудит та можливість використання політик управління доступом на основі ролей. Платформа розроблена як структура мікросервісів і робочих процесів, яка забезпечує швидку розробку, розгортання та масштабування нових сервісів з узгодженим інтерфейсом користувача. Це забезпечує основу для портфеля послуг, які стануть доступними для клієнтів з покупкою HPE Alletra, щоб спростити управління інфраструктурою та даними.

Області застосування HPE Alletra 6000

HPE Alletra 6000 ідеально підходить для критично важливих бізнес-завдань із суворими угодами про рівень обслуговування SLA щодо доступності та продуктивності. Ця система зберігання побудована, як було описано вище, на надефективній архітектурі, призначеній для забезпечення швидкої та стабільної продуктивності з найкращою у галузі ефективністю обробки та зберігання даних.

У цій системі зберігання немає складних, важкорозуміних налаштувань, а доступні служби даних та інтелектуальні функції управління усувають компроміси між продуктивністю та ефективністю.

Ця система зберігання – це відмовостійке сховище без жодної точки відмови, які разом гарантують доступність «шість дев'яток» або 99,9999% (31с на рік).

У цій системі зберігання за допомогою швидкого, простого та інтегрованого резервного копіювання та відновлення (в різне ПЗ резервного копіювання) з урахуванням програм можна зберігати резервні копії даних локально та у хмарі.

Модельний ряд

Модельний ряд сімейства HPE Alletra 6000 досить широкий і може задовольнити будь-який спектр завдань. Функціонал будь-якої з цих систем однаковий. Відмінність полягає тільки у продуктивності: від наймолодшої моделі HPE Alletra 6010 і закінчуючи топовою системою зберігання HPE Alletra 6090 з найвищою продуктивністю. Головною відмінністю модельного ряду від моделей HPE Nimble є використання в перших SSD NVMe дисків, включно з дисками в полицях розширення. Та й сама система зберігання HPE Alletra 6000 - це повністю All-NVMe рішення від front-end портів з підтримкою NVMe-o-Fabric і закінчуючи NVMe інтерфейсами в дисках.

ПІДСУМКИ. Інтелектуальна система зберігання HPE Alletra 6000:

  • дуже проста в експлуатації,
  • використовуючи хмарну консоль, отримує гнучку можливість налаштування та своєчасного оновлення,
  • з чудовою продуктивністю та рівнем доступності 99,9999 дозволяє надійно зберігати ваші дані,
  • Використовує хмарну аналітику, що зменшує витрати на експлуатацію та дозволяє всебічно бачити, що відбувається з вашою системою.