Все тече, все змінюється, як говорили у Стародавній Греції, так і сьогодні ми на порозі еволюції серверів. Революції варто чекати за кілька років. До чого ми ведемо? Все просто - анонсовано вихід нових серверів HPE ProLiant 11 покоління! Поки що це будуть сервери з процесорами AMD 4-го покоління EPYC (Genoa), а трохи пізніше сервери з процесорами Intel 4-го покоління Xeon Scalable (Sapphire Rapids).

Моделі серверів HPE ProLiant Gen11

Якщо говорити про корпус сервера - нічого не змінилося. Пропонуватимуться сервери висотою 1U, 2U і т.д, зовні вони будуть дуже схожі на моделі попередніх поколінь. Але при цьому додатково з'явилася абсолютно нова модель сервера під назвою HPE Cray XD2000, яка прийшла на зміну Apollo 2000 Gen10/HPE Apollo 2000 Gen10Plus. Найцікавіші зміни усередині. Про це йтиметься далі. На сьогодні стали доступні для конфігурування 5 моделей:
• HPE ProLiant DL325Gen11 (1U, 1 сокет)
• HPE ProLiant DL345Gen11 (2U, 1 сокет)
• HPE ProLiant DL365Gen11 (1U, 2 сокети)
• HPE ProLiant DL385Gen11 (2U, 2 сокети)
• HPE Cray XD2000 (2U, 4 сервери, 8 сокетів)

Процесори HPE ProLiant Gen11

По-перше, процесор AMD EPYC 4-го покоління став ще більшим. У ньому тепер 6096 контактних майданчиків, у попередніх поколіннях процесорів Rome/Milan було 4094. До того ж процесор зроблено вже по 5 нм техпроцесу. Ця серія матиме безліч конфігурацій ядер: 96, 64, 48, 32, 24 і навіть 16 ядер. Кожен із цих процесорів матиме різний загальний обсяг кешу 3 рівня (L3): від 64 МБ до 384 МБ. Також процесори матимуть різні частоти, починаючи від 2,4 ГГц і до 4,1 ГГц (!!!). При цьому максимальні частоти цих процесорів (при особливому режимі роботи) будуть знаходитися в діапазонах від 3,7 ГГц і до 4,4 ГГц.

Новинки перейшли на розширене компонування з 12 чіплетами Core Complex Die (у останньому поколінні чіплетів у процесорах Rome/Milan таких 8 штук, кожен з яких оперує 8 ядрами). Тепер процесор працюватиме з пам'яттю за допомогою 12 каналів, зараз 8 каналів. Ну і останнє: у нових процесорах з'явилася підтримка CXL версії 1.1 (коли у майбутніх поколіннях серверів, які будуть використовувати CXL версії 3.0 і вище, тоді станеться справжня архітектурна революція «серверної архітектури/серверних обчислень»).
Серед основних змін у нових процесорах: додано функції безпеки з технологією AMD Infinity Guard та AMD Secure Processor для фізичної та віртуальної безпеки.

Пам'ять HPE ProLiant Gen11

Підсистема пам'яті у нових серверах також зазнала істотних змін. Після різних внутрішніх тестів стало зрозуміло, що пам'ять DDR4 має спадну криву повернення пропускної спроможності зі збільшенням швидкості і щільності. Тобто не має сенсу використовувати цю пам'ять. У серверах ProLiant Gen11 використовуватиметься абсолютно нова пам'ять DDR5, що працює на швидкості 4800 MT/с (з перспективою зростання швидкості цього типу пам'яті DDR5 до теоретично можливої 8800 MT/с). Тепер пропускна спроможність пам'яті, використовуючи усі 12 каналів, становитиме 460,8 ГБ/с, зараз цей показник 204,8ГБ/с.
Також не секрет, що всі хочуть більшої продуктивності підсистеми пам'яті, особливо зі зростанням ємності модулів пам'яті, і не дивно, що для досягнення цього у специфікації інженерами JEDEC було зроблено багато роботи. У основі цих цілей швидкості лежать зміни як у модулях пам'яті, так і у шині пам'яті, щоб передавати якнайбільше даних за один такт. Як завжди, велика проблема для швидкостей у пам'яті пов'язана з відсутністю прогресу в тактових частотах її ядра. Виділена логіка, як і раніше, стає швидше і шини пам'яті також стають швидше, але сама пам'ять на основі конденсаторів і транзисторів, як і раніше не може працювати на частоті вище кількох сотень МГц. Отже щоб отримати більше від кристала пам'яті - «підтримувати ілюзію» того, що сама пам'ять стає швидше і живити насправді швидші шини пам'яті - потрібно все більше і більше паралелізму.


Велика зміна тут полягає у тому, що, як і в інших стандартах, таких як LPDDR4 і GDDR6, один модуль пам'яті розбивається на 2 канали. Замість одного 64-бітного каналу даних на модуль пам'яті DDR5 пропонує два незалежні 32-бітові канали на модуль пам'яті (або 40-бітовий канал з урахуванням ECC). Тим часом довжина пакета для кожного каналу подвоюється з 8 байтів (BL8) до 16 байтів (BL16), тобто кожен канал передаватиме 64 байти за операцію. Порівняно з модулем DDR4, модуль пам'яті DDR5, що працює з удвічі більшою номінальною швидкістю, виконуватиме дві 64-байтові операції за час, необхідний виконання однієї операції пам'яті DDR4, що подвоює ефективну смугу пропускання.
Також варто відзначити, що пам'ять DDR4 не сумісна з DDR5 - хоча у обох 288 пінові роз'єми (контакти).

RAID контролери та диски

Значних змін зазнала і підсистема введення-виводу на серверах HPE ProLiant. Якщо раніше (в існуючих серверах Gen10 та Gen10Plus), як правило, RAID контролер використовував свій пропрієтарний слот AROC для встановлення на материнську плату, то зараз цей слот став стандартизованим багатьма виробниками OCP . Тобто такий самий як використовують зараз мережеві адаптери. І таких слотів у серверах тепер 2 і вони можуть працювати у різних комбінаціях.
Також у модельному ряді серверів НРЕ з'явилися оновлені RAID контролери (SAS/SATA) Smart Array SR308 (на чіпі Microchip SmartROC 3100) при тому, що Tri-Mode RAID контролери залишилися ті, що використовуються зараз у HPE ProLiant-MR216/MR408/ MR416 (на чіпі Broadcom Aero-16) та SR416/SR932 (Microchip SmartROC 3200p).
Основною шиною в серверах буде де-факто PCIe Gen5, що працює на швидкості 32ГТ/c (PCIe Gen4 має швидкість 16ГТ/с).
Також крім звичних дисків SATA, SAS, SSD, SSD NVMe додається новий тип дисків (включаючи спеціалізовані кріплення для накопичувачів) EDSFF. Це новий форм-фактор модульного накопичувача, який підтримує велику щільність накопичувачів NVMe. Будуть доступні диски E3.S 2T (2 диски в одному конструктиві) та E3.S 1T (1 диск в одному конструктиві). Таких дисків можна встановити більше 30 штук в один 2 юнітовий корпус сервера. Щоправда, з виходом цих типів дисків варто почекати, вони з'являться пізніше.

Дистанційне керування HPE ILO6

Як ми писали раніше сервери НРЕ ProLiant є найбільш захищеними серверами у світі. І з виходом нового сервера — це догма стає ще більш очевидною. З'явилося багато додаткових перевірок та різних налаштувань у БІОС серверів HPE ProLiant, які відповідають за безпеку.
Серед нових основних функцій:

  • Нова підтримка SPDM для RAID контролерів та мережевих карток.
  • Підтримка спрощеного протоколу реєстрації сертифікатів.
  • Підтримка LDAP v3.
  • Підтримка протоколу 802.1x та IDevID.

Якщо коротко, то SPDM (Security Protocol and Data Model) — це відкритий стандарт для автентифікації та вимірювань на основі сертифікатів, щоб запобігти компрометації системи шкідливими додатковими адаптерами. Цей функціонал дозволяє аутентифікувати прошивку пристрою PCIe.

Сервери HPE ProLiant Gen11 вже можна конфігурувати та отримувати КП від нашої компанії для бюджетування. Ми раді будемо Вам у цьому допомогти!