За даними Forbes, спрогнозувати розвиток бізнесу протягом наступних двох років не можуть понад 60% опитаних українських компаній, оскільки працюють у ситуації високого ступеня невизначеності.

Основним фоном діяльності бізнесу є загроза фізичної руйнації потужностей внаслідок воєнних дій, але не менш значною проблемою були і є перебої з постачанням електроенергії.

Зрозуміло, найбільше страждає малий бізнес, оскільки й без того обмежений бюджет не дозволяє ні відновлювати зруйновану справу, ні розвиватися.

Що робити?
Прийняти виклик. Пристосовуватись. Закачати рукави та вчитися жити в поточній реальності.

А також використовувати всі можливості інформаційних технологій, які вам може надати вендор, і всю експертизу, яку з радістю можемо запропонувати вам ми, ваші партнери.

  • HPE прийняла виклик разом з нами і 3 червня 2024 року представила чергове гнучке та потужне рішення, орієнтоване саме на малий бізнес або невеликі філії: одинадцяте покоління молодшого сервера сімейства HPE ProLiant – MicroServer Gen11.

Більшість наших Замовників чудово знають цей сервер за попередніми поколіннями і цінують його за хороше співвідношення ціни та якості: HPE ProLiant MicroServer здатний зростати разом із вашим бізнесом у міру того, як змінюються ваші потреби та бюджет.

Отже, що нам пропонує HPE у ProLiant MicroServer 11-го покоління:

1. Почнемо з того, що тепер сервер може поміститися майже будь-де, внаслідок більш ефективної конструкції баштового шасі, що розміщується горизонтально, вертикально або монтується прямо на стіні!

2. Сучасні процесори Intel® Xeon® серії E-2400 («Raptor Lake») та Intel® Pentium®.

Чіпи на мікроархітектурі Raptor Lake виготовляються на технологічному процесі Intel 7 (10 нанометрів), використовують роз'єм LGA 1700 і, як і процесори попереднього покоління, можуть працювати з пам'яттю DDR5.

Ще однією цікавою особливістю процесорів Intel Xeon E-2400 є наявність виключно великих ядер. Залежно від моделі кількість ядер/потоків становить від 4/8 до 8/16.

Для шанувальників Turbo Boost: обидва запропоновані процесори її підтримують!
E-2414 може збільшити частоту до 4,5 ГГц з одним або двома ядрами та до 4,3 ГГц з трьома або чотирма ядрами;
E-2434 – до 5,0 ГГц з одним або двома ядрами та до 4,6 ГГц з трьома або чотирма ядрами.

Також вам може бути цікаво, що порівняно з попереднім поколінням HPE ProLiant MicroServer, продуктивність процесорів зросла як мінімум на 37.5% – при меншому енергоспоживанні!

3. До нових процесорів потрібна нова пам'ять, тому новий сервер може підтримувати вдвічі більше слотів.

Тобто тепер ми можемо поставити в сервер вже чотири модулі HPE DDR5 UDIMM, які працюють зі швидкістю 4400 млн транзакцій на секунду.

Сервер може використовувати небуферизовані планки пам'яті DIMM DDR5-4800 з корекцією помилок (ECC, Error Correction Code) об'ємом 16 GB та 32 GB, отже, загальний обсяг пам'яті теж став удвічі більшим – до 128 ГБ.

4. Приємно, що й слотів розширення PCIe теж стало два, один з яких – за допомогою нового високошвидкісного інтерфейсу PCIe 5.0.

Відповідно в першому слоті у нас 16 ліній PCIe 5.0, що забезпечують швидкість передачі даних до 32 GT/s на лінію (~4 GB/s), а другий слот має формат x8, але під'єднано лише 4 лінії PCIe 4.0.

5. Як і в попередньому поколінні, в сервер може бути встановлено до чотирьох накопичувачів SATA, як великого форм-фактора (LFF), так і малого (SFF), зі зручною можливістю використання конвертера LFF у SFF.

Максимальний сертифікований об'єм дисків – 4 ТБ.
"Гаряча заміна" дисків не підтримується, тобто стандарт дисків, як і раніше, NHP.
Зате!
У сервера тепер є власний опціональний слот – для встановлення накопичувача M.2 NVMe SSD 480GB.
Це приємне нововведення дозволить не лише сильно скоротити час завантаження операційної системи чи гіпервізора, а й прискорити роботу додатків.

Але не забудьте, будь ласка, що сервер не комплектується цим слотом за замовчуванням.
Тобто для встановлення накопичувача M.2 вам також необхідно встановити додатковий комплект портів HPE iLO/M.2/serial port kit.

6. До речі, про порти.
Сервер має вбудований 4-портовий мережевий адаптер 1 Gb/s Ethernet на основі вже відомого вам контролера Broadcom, але наступного, 13-го покоління – BCM5719 для високопродуктивних серверних та мережевих додатків. Хост-інтерфейс підтримує окрему функцію PCI Express кожного інтерфейсу LAN.

BCM5719 також містить функції віртуалізації вводу-виводу (IOV), які дозволяють підтримувати технології VMWare® NetQueue та Microsoft® VMQ.

Як і у попередньому поколінні, у сервер потенційно можуть бути встановлені два додаткові мережеві адаптери PCIe: 1GbE RJ45 4p або 10GbE 2p з конекторами RJ45 або SFP+.

7. Про нові порти: тепер можна встановити опціональний Serial Port. Він також COM Port. Він же RS-232.

Багато хто може сказати, що COM-порт – це рудимент комп'ютерних систем минулого століття (є USB!!1), але це далеко не так.

COM-порт успішно використовується і досі, наприклад, для підключення джерела безперебійного живлення, касових апаратів, плотерів, систем складського обліку, супутникових ресіверів (!), програматорів, а також іншого корисного обладнання.
А в нашій з вами реальності COM Port просто життєво необхідний.

8. Опціональна підтримка нової версії HPE iLO 6 ASIC.

На жаль, MicroServer Gen11 не підтримує віддалене керування iLO (Remote Management/ Out-of-Band Management).

Для активації віддаленого доступу до сервера вам потрібно встановити вже згаданий вище модуль iLO/NIC/M.2/serial port kit.

Віддалений доступ до управління iLO відбувається або через перший порт вбудованого мережевого адаптера 1 Gb/s Ethernet, або через окремий виділений порт управління.

Все це були як би нові приємні «фічі», тепер пригадаємо і переглянемо робочий функціонал сервера, який майже не зазнав змін.

  • Вбудований Intel Virtual RAID (Intel VROC) на CPU.
    Це програмний RAID-контролер SATA, який підтримується на цьому сервері. Активується при первинному налаштуванні сервера і дає можливість створення програмних масивів RAID рівня 0, 1, 5, або 10 із підключених до сервера дисків. Windows та Linux підтримуються, але VMware (включаючи диски SATA) не підтримується.

Опціонально в сервері можуть бути встановлені один або два апаратні PCIe RAID-контролери HPE сімейств SmartRAID або MegaRAID, завдяки яким можна отримати додаткові можливості з управління та захисту даних.

  • Чіпсет Intel® C262 дозволяє використовувати серверу шість USB портів: два порти USB 3.2 Gen2 Type-A виведені на передню панель, і їх максимальна швидкість становить 10 Gb/s, а на задній панелі ще чотири USB 3.2 Gen1 Type-A, що підтримують швидкість до 5 Гб/с.

Внутрішнього порту USB, на відміну від попереднього покоління, немає.

  • На задній панелі залишилися доступними VGA та Display Port, які можна використовувати одночасно, але працюватимуть вони в режимі віддзеркалення (зображення буде однаковим).
  • Системний вентилятор, що охолоджує, у нас як і раніше, тільки один – однороторний, 92 мм – і “гарячої заміни” він все ще не підтримує. Але!

Саме внаслідок невеликої швидкості обертання і забезпечується «низький рівень шуму», а також триваліший термін експлуатації.

  • Конструкція радіатора процесора не нова і давно використовується в різних моделях серверів HPE, але здатна забезпечити ефективне відведення тепла, навіть від "гарячих" процесорів.

Схема проста та раціональна.
Радіатор процесора із двох компонентів: тепловідведення (Heat Sink) і теплообмінника (Heat Exchanger).

Тобто до встановленого на CPU тепловідведення за допомогою мідних теплових трубок приєднано теплообмінник, який виноситься безпосередньо до вентилятора.

Вендор заявляє, що рахунок такого рішення сервер здатний працювати при підвищених температурах навколишнього середовища, включаючи +45°C в будь-яких комплектаціях, включно з максимальними, сертифікованими.

  • Потужність зовнішнього блока живлення також залишилася без змін – 180 W.
  • Незмінність потужності блоку живлення з покоління до покоління обумовлена ​​тим, що навіть при максимальній сертифікованій комплектації сервер споживатиме не більше 165W.
  • Блок світлодіодних індикаторів (LED) з кнопкою ввімкнення/вимкнення сервера, розташований на передній панелі сервера.

Індикатори забезпечують візуалізацію стану та активності підключених до вбудованого контролера дисків та портів вбудованого мережевого адаптера, а також загальний стан сервера та його живлення.

  • Про модуль TPM 2.0, напевно, можна було б і не згадувати – він давно став «модулем за замовчуванням». Звісно, ​​є  вбудований.

Що у нас за гарантією

Враховуючи, що HPE ProLiant MicroServer Gen11 у нас «молодший» у лінійці, то за замовчуванням забезпечується обмежена глобальна гарантія, яка включає: 1 рік на деталі, 1 рік на ремонтні роботи та 1 рік підтримки на місці замовника з реакцією на інцидент на наступний робочий день (NBD).

Проте, ніхто не може заборонити вам продовжити підтримку на 3, 4 і навіть 5 років, скориставшись HPE Services HPE Tech Care Service

Для кого підійде HPE ProLiant MicroServer Gen11

Перша думка, яка виникає при погляді на Microserver  – це набити його дисками та організувати містке сховище для відео, отримавши сервер плюс до всього! Цього вам теж ніхто не може заборонити

Однак, незалежно від того, чи вам потрібний сервер загального призначення, NAS або навіть сервер віртуалізації, ви будете здивовані тим, наскільки багато ви можете отримати від цього невеликого сервера.

Що зазвичай роблять із Microserver наші улюблені замовники:

  • організація системи спільної роботи в офісі
  • контроль доступу до будинку/офіс
  • локальні/невеликі медпункти
  • процеси навчання on-site
  • розробка програмного забезпечення
  • відеоспостереження
  • керування та контроль автопарку
  • домашні лабораторії
  • та ще купа корисного.

Ось такий у нас «молодший».

Невеликий, але дуже корисний сервер, створений для нашої реальності.

Все буде Україна!

Автор статті - Дана Долматова, пресейл та інженер інфраструктурних рішень LanTec.