Ви мріяли коли-небудь? А мріяли, щоб ІТ-середовище складалося з «однієї коробки»? Ці питання та думки часто виникають у ІТ-фахівців, які постійно стежать і супроводжують розрізнені системи, такі як: мережі передачі даних LAN та SAN, сервери, системи зберігання даних, програмне забезпечення для моніторингу та управління ІТ-середовищем тощо. Вихід давно знайдено і це не секрет – рішення у блейд виконанні.

Сьогодні цей напрямок пережив три етапи. Перший етап - датується 2006-2008 роками, коли з'явилися перші прообрази цього рішення, майже у промислових масштабах:)  Але перший млинець, як кажуть, завжди нанівець. Ці рішення мали багато обмежень, були повільні у порівнянні зі звичайними серверами у класичному виконанні і коштували дуже дорого. Прагнучи виправити усі помилки першого етапу, починаючи з 2008 року, стали випускатися рішення другого покоління. Це обладнання, яке зараз займає основну частину інсталяційної бази. За 10 років були опрацьовані і реалізовані практично усі ідеї, як має працювати обладнання у цьому варіанті, як воно має керуватися і обслуговуватись, але ніяк не масштабуватися. Але ніщо не стоїть на місці і після вибухового зростання споживання електроенергії новими процесорами, зростання пропускної спроможності мережних комутаторів та адаптерів і не здатність до масштабування за межі шасі, стало зрозуміло, що рішення другого покоління вже вичерпали запас пропускної спроможності, а сучасні вимоги до надійності, масштабованості та управлінню вимагали реалізації нових ідей. Так і з'явилося у 2016 році третє покоління блейд рішень. Причому все це описується не в сукупності всіх рішень від різних вендорів, а йдеться саме про рішення від компанії Hewlett Packard Enterprise (HPE). Саме ця компанія першою випускала свої рішення на другому та третьому етапі, а потім уже інші намагалися зрівнятися з ними або бути хоч якось схожими на флагмана. А ті, хто не зміг цього зробити, вже більше не продає свої рішення у цьому сегменті ринку.

Останнім часом навіть не прийнято говорити, що потрібно придбати блейд -сервери, блейд-шасі або блейд-рішення. Зараз це щось більше, ніж усе разом перераховане вище-це має назву компоноване (composable) рішення або HPE Synergy. З упевненістю можна сказати, що HPE Synergy поєднує у собі плюси конвергентних і гіперконвергентних архітектур і фактично являє собою програмно-визначуваний ЦОД. Три ключові складові рішення, що визначають її як інфраструктуру, що компонується — це пули пластичних (fluid pools) апаратних ресурсів, програмно-визначені інтелектуальні функції та високорівневий уніфікований інтерфейс програмування (API), за допомогою якого розробник або системний адміністратор може розгорнути необхідні фізичні ресурси простими скриптами, не звертаючись до конкретних серверів, дисків та систем зберігання даних, що у десятки разів зменшує час введення в експлуатацію.

Важливою особливістю такого рішення є універсальність. Вона дозволяє запустити як традиційні програми, розроблені багато років тому, так і сучасні програми нового типу, створені, зокрема, для аналізу даних, підтримки мобільності, побудови веб-порталів.

Рішення на базі HPE Synergy буде актуальним мінімум найближчих 10 років. Вже зараз є можливість роботи комутаторів на швидкостях 400 Гб/с, усі майбутні сервери з гарячими процесорами так само без обмеження будуть доступні у шасі, а енергоспоживання майбутніх процесорів, за деякими даними, можуть досягати в майбутньому більше 700-800 Вт! Також слід зазначити, що вже не потрібно платити за ліцензії на віддалене управління та моніторинг! Усі ліцензії вже включені у вартість рішення, а моніторинг здійснюється роботою окремих готових серверів у відмовостійкому варіанті (active-standby). Також немає необхідності замислюватися над тим, що робити, коли заповниться останнє місце для сервера у компонуємому шасі (фреймі). Використовуючи конвергентні компоновані фабрики (комутатори) та архітектуру master-satellite, можна лише парою фабрик об'єднати з єдиним управлінням компоновані шасі до 5 штук. Тобто сервер (компонований обчислювач) у фреймі 1 у слоті для сервера 1 буде чудово бачити сервер (компонований обчислювач) у слоті для сервера 60 у фреймі 5.

І насамкінець, можна сказати, що ніщо не стоїть на місці в ІТ промисловості. І якщо трохи втратити пильність, то можна не встигнути за інноваціями, що призведе до нездатності швидко перебудовуватись та гнучко реагувати на ті чи інші виклики, які ставить бізнес. Завдяки інноваційним рішенням, таким як HPE Synergy, можна швидше адаптувати свої бізнес-процеси до змін, що відбулися, майже миттєво, зі швидкістю хмар, але при цьому дуже економічно розгортаючи більше нових додатків і сервісів.

Читайте також: Синергія Windows Server 2022 та HPE серверів для безумовної безпеки