Непомітно пройшла одна важлива подія - 35-річчя флеш-пам'яті NAND (далі просто NAND). Ця історія сягає далекого 1987 року, коли компанія Toshiba винайшла флеш-пам'ять NAND і випустила її у промислову експлуатацію. Сьогодні виробник NAND вже має іншу назву – Kioxia. Компанія була виділена з конгломерату Toshiba та отримала таку назву у жовтні 2019 року. Вважається, що цей вид флеш-пам'яті придумав інженер компанії Toshiba, Фудзіо Масуока, а сама назва «флеш» була придумана також у Toshiba інженером Седзі Аріїдзумі, якому процес стирання вмісту пам'яті нагадав фотоспалах.

Хоча історія могла скластися інакше, оскільки на той час домінував інший вид флеш-пам'яті - NOR від компанії Intel, і були сумніви, чи стане NAND життєздатною технологією. Пройшов час і через три з половиною десятиліття виробництво NAND стало великим ринком, який змінив світ. Про NOR мало хто вже пам’ятає, а використання цієї технології ховається під завісою таємничості.

Еволюція та конкурентні переваги технології

Відмінність між двома технологіями, NAND та NOR, полягає у методі з'єднання осередків у масив, але при цьому технологія виробництва у чомусь подібна. Конкурентною перевагою NAND є швидкість та менша ціна виробництва.
У 1990-х у нас не було мобільних телефонів з великим обсягом флеш-пам'яті або серверів 1U з пам'яттю, що дорівнює 1 Петабайту! Натомість у середині 90-х років флеш-пам'ять отримала своє перше широке застосування у цифрових автовідповідачах, в яких NAND замінив стрічку. Корпус з автовідповідачем зі стрічкою, який зазвичай стояв на столі або прилавку і піднімав трубку після певної кількості дзвінків, відтворював повідомлення, а потім записував голосове повідомлення. Цей запис робився на касети, які іноді давали збій. Саме NAND видалив рухомі частини, замінивши повністю стрічку. З того часу багато пристроїв стали використовувати цю технологію. Відсутність рухомих частин, а також висока щільність зберігання та продуктивність дозволили NAND повсюдно використовуватись у пристроях. Сьогодні NAND - основна технологія від центру обробки даних до периферійних пристроїв та пристроїв для інтернету речей (IoT). Причому SSD диски з NAND це далеко не єдиний пристрій у цьому списку.

За роки змінилося дуже багато, у 90-ті вартість 1ГБ NAND становив приблизно 10000$, зараз цей обсяг дорівнює 20 центам, середня щільність становила 4Мб, зараз 1,33 ТБ; На такому обсязі раніше можна було зберігати 1/16 частини пісні, зараз можна записати до 20 000 пісень. Так само і з фотографіями - раніше використовуючи такий обсяг можна було зберігати 1/8 частини фотографії, а зараз майже 40 000 одиниць.

Це рішення еволюціонувало від технології, яка щосили намагалася знайти варіант використання більше п’яти років у галузь з оборотом 70 мільярдів доларів на і ця сума продовжує постійно зростати.

Підсумовуючи, можна з упевненістю сказати, що NAND - це технологія, яка використовується у багатьох областях нашого повсякденного життя і що це одна з тих важливих віх у галузі, яку варто визнати!

Читайте також: Intel Optane Data Center Persistent Memory - інноваційна технологія для швидкого та надійного зберігання даних