Коли йдеться про гіперконвергентні платформи, у першу чергу згадуються рішення VMware vSAN і HPE Simplivity і у другу Nutanix і Azure Stack HCI (Microsoft Storage Spaces). На наш погляд рішення від американської компанії Nutanix, не до кінця розкручене і відоме у нас у країні. Хоча воно дуже цікаве і об'ємне (має велику кількість можливостей). Далі ми поговоримо саме про це рішення. Компанія виникла у далекому 2009 році в Сан-Хосе, штат Каліфорнія, та її засновниками була група відмінних інженерів з Google, Facebook та Amazon на чолі з Діражем Пандеєм (Dheeraj Pandey). У 2011 році було продано перший екземпляр апаратно-програмного комплексу з назвою Virtual Computing Platform. І з того часу бізнес зростав, активно залучалися сторонні інвестиції, що дозволило у 2016 році вийти на первинне розміщення своїх акцій на біржі NASDAQ, за результатами якого капіталізація компанії склала близько $5 млрд, проте рік у рік компанія залишається збитковою, при цьому створюючи прекрасний у своєму сегменті продукт.

Основний продукт компанії – програмно-апаратний комплекс AHV Virtualization, побудований на модульних принципах із стандартних серверів архітектури x86-64. Сервери функціонують під управлінням одного із серверних гіпервізорів (підтримуються VMware ESX, Microsoft Hyper-V і власний гіпервізор Acropolis на базі KVM - умовно він безкоштовний і стандартно входить до складу рішення) і об'єднуються в єдиний віртуальний пул засобами програмного забезпечення, AOS (поточна версія 6.5), одним із компонентів якого є спеціальна віртуальна машина, звана CVM (Controller VM), яка обслуговує усі операції введення-виведення гіпервізора та інших віртуальних машин на серверах.

Рішення Nutanix підтримує усі популярні технології, що використовуються у віртуалізації, а саме: VMware vMotion, High Availability (HA), Dynamic Resource Scheduling (DRS) і Fault Tolerance (FT), а також аналогічні технології Microsoft: Live Migration, Performance and Resource Optimization (PRO), Failover Clustering та HA. Це дозволяє здійснити міграцію на Nutanix без втрати будь-якого звичного функціоналу (у свій новостворений кластер).

На цьому можна було б зупинитися, якби зараз був би, наприклад, 2016 рік, але ця платформа — це далеко не лише гіперконвегенція у чистому вигляді. Компанія Nutanix завжди прагнула розширити свою базову гіперконвергентну інфраструктуру (HCI) до постачальника повного стеку рішень у гібридному багатохмарному світі.

Набір продуктів Nutanix умовно можна розділити на три групи, усі продукти вже вбудовані у єдину платформу, тобто доставляти якийсь компонент немає необхідності, просто докуповується ліцензія і активується той чи інший функціонал:

  • Nutanix Core – базові технології гіперконвергентної інфраструктури.
  • Nutanix Essentials - додаткові функції, що допомагають створювати автоматизовану приватну хмару на основі файлів.
  • Nutanix Enterprise - підтримка кількох хмарних сервісів (починаючи від свого власного та закінчуючи всіма відомими Azure, AWS, Google), включаючи контейнеризацію, блочне та об'єктне сховище.

Якщо говорити простими словами, то купуючи платформу Nutanix, не потрібно більше думати про інше обладнання та рішення для того чи іншого нового сервісу. Це все можна побудувати на цій платформі. Так наприклад:

  • потрібний файловий сервіс, будь ласка, є Nutanix Files, який підтримує протоколи CIFS, NFS, S3 (Nutanix Buckets). 
  • Потрібно централізовано управляти віртуальним середовищем і всією платформою Nutanix - є Nutanix Prism, якщо потрібно ще більше, наприклад, аркестрація/автоматизація сервісів з управлінням життєвим циклом платформи, коли інфраструктура розрослася і складно за всім встежити - є Nutanix Calm.
  • Потрібна оптимізація та автоматизація (включаючи мікросегментацію) керування мережами – для цього є Nutanix Flow.

Про підтримку віртуальних платформ вже було сказано вище. Але якщо необхідно у віртуальному середовищі розгорнути середовища або кластери Kubernetes - це, то є Nutanix Karbon.

Робота на платформі Nutanix з такими додатками як бази даних (Oracle, Microsoft SQL Server, MySQL і MariaDB, а також Postgres і SAP HANA) так само не стоїть осторонь і цю перевагу також можна використовувати за допомогою Nutanix Era. Цей сервіс дозволяє керувати сервісами різних баз даних у кількох хмарах за допомогою єдиних інструментів, стандартів та політик безпеки, також спрощується робота з базами у розподілених кластерах та ЦОД. Наприклад, за допомогою Nutanix Era можна керувати розгортанням SAP HANA в один клік.

Гіперконвергентні платформи, коли з'явилися, проєктувалися зазвичай під сервіс VDI (віртуальні робочі столи). Сервіс Nutanix Xi Frame якраз і створений, щоб легко керувати всім життєвим циклом сервісу VDI як на землі, так тепер і у хмарах (своєму власному або в інших – Azure, AWS). Ця платформа підтримує такі рішення як VMware Horizon, так і Citrix CVAD, так і свою власну реалізацію.

Робота з хмарами та у хмарі – це також частина єдиної платформи Nutanix. Так, Nutanix Xi Leap - служба аварійного відновлення для захисту програм, що виконуються на Nutanix.

Nutanix Xi Beam та Nutanix Xi Epoch – це послуги SaaS з оптимізації хмарних ресурсів (повноцінна панель управління кількома хмарами для контролю над витратами на хмарні послуги та дотримання нормативних вимог). А також це моніторинг та оповіщення.

Nutanix Xi IoT - це повністю програмно-визначуване рішення, яке забезпечує локальні обчислення, машинне навчання та аналітику для периферійних пристроїв IoT, поєднуючи периферійні пристрої та обрану хмару у єдину платформу для розробки додатків.

І це далеко не всі послуги платформи, які можна перерахувати. Іншими словами, платформа Nutanix – це «океан можливостей», про деякі можливості можна і не знати, оскільки платформа постійно змінюється!

Платформа Nutanix давно стала мультихмарною і навіть якщо зараз все розгорнуто та використовується/експлуатується на землі, то в майбутньому можна частину сервісів ІТ підрозділів мігрувати без проблем у хмару (AWS та інші), використовуючи для цього, наприклад, Nutanix Move , вулючно з кросплатформовою міграцією, між різними гіпервізорами землі.

Якщо говорити про ліцензування цього продукту, доступні ліцензії як постійні (perpetual) так і на основі підписки (subscription). Порівняння редакцій Nutanix можна побачити тут.

Сервери НРЕ сертифіковані під цю платформу. Модельний ряд має трохи незвичний індекс DX. Але так само можна використовувати і звичайні сервери НРЕ для цього, щоправда суворо дотримуючись HCL (список сумісного обладнання).

Так само можна сказати, що у компанії Nutanix є безкоштовна версія продукту Nutanix CE, яка обмежена у продуктивності та кількості підтримуваних серверів. Також у продуктивних середовищах ми не рекомендуємо використовувати це рішення.

Переваги платформи Nutanix

  • Неймовірна простота експлуатації та швидкість налаштування. Кластери можуть бути створені та завантажені робочим навантаженням менш ніж за годину.
  • Інтерфейс HTML5, не вимагає будь-яких додаткових модулів, що підключаються або Flash.
  • Прості оновлення в одне натискання миші.
  • Мікросегментація в одне натискання миші через Flow (потрібна додаткова ліцензія).
  • Власні драйвери із відкритим стеком.
  • Використання Kubernetes в одне натискання миші через сервіс Karbon.
  • Відмінна продуктивність мережі, сховища та динамічної міграції.
  • Підтримка VDI більш виcокої щільності, ніж інші гіпервізори.
  • Прості інтерфейси REST API.