Ні для кого не секрет, що все більше фірм звертають свій погляд на переваги нових хмарних технологій і переносять ресурси у хмарні середовища. Однак не всі робочі навантаження можна виносити у загальнодоступні хмари і багатьом організаціям з різних причин, як і раніше, потрібна локальна інфраструктура.

Термін «гібридна хмара» відноситься до поєднання загальнодоступної хмари та локальних центрів обробки даних для створення інтегрованого ІТ-середовища, що охоплює і те, й інше. Деякі організації використовують гібридну хмару як спосіб поступового перенесення всього свого центру обробки даних у хмару. Інші використовують хмарні послуги для можливостей швидкого розширення до існуючої локальної інфраструктури.

Ось де на допомогу приходить Azure Stack HCI – гібридна платформа, яка дозволяє використовувати гіперконвергентне наземне середовище та хмарні служби Azure в одному флаконі. У ІТ-адміністратора з'являється можливість керувати локальною інфраструктурою, використовуючи ідентичні інструменти управління як у хмарі Azure. При цьому залишається варіант управління на землі як кластером на основі Windows Server, використовуючи Windows PowerShell або Windows Admin Center.

Що являє собою Azure Stack HCI

У найпростіших термінах можна представити Azure Stack HCI як попередньо сконфігурований гіперконвергентний кластер, який можна використовувати для розгортання віртуальних машин на базі Hyper-V. З точки зору обладнання, кожен кластер Azure Stack HCI складається з від 2 до 16 фізичних серверів, що працюють під управлінням однойменної операційної системи, створеної для гіперконвергентної інфраструктури.

Гібридний дизайн Azure Stack HCI дозволяє моніторити кластери та керувати ними з порталу Azure. Це значною мірою спрощує життя тим, хто до цього використовував публічну хмару Azure, дозволяючи контролювати весь робочий процес, включаючи додатки, бази даних, віртуальні машини, мережі, сховища та окремі проєкти – всі з єдиного порталу.

Azure Arc та Azure Stack HCI

Служба Azure Arc складається з набору технологій, які можна використовувати для спрощення адміністрування складних, розподілених та гібридних середовищ. Вона надає централізовану, масштабовану та погоджену хмарну та локальну платформу управління та контролю.

Azure Arc дозволяє керувати ІТ-ресурсами незалежно від місця їх розміщення, використовуючи ті ж засоби та методи керування Azure, які використовуються для керування ресурсами, розміщеними в Azure. Це означає, що ви можете керувати ресурсами за допомогою таких засобів, як Azure Resource Manager, Azure Cloud Shell, портал Azure та політики Azure незалежно від місцезнаходження керованих ресурсів.

Поширені варіанти використання Azure Stack HCI

Варіант використання  Опис 
Філії  Для робочих навантажень філії можна розгорнути кластер із двома вузлами. Є підтримка безкоммутаторних змін, яка полягає у перехресному з'єднанні між вузлами кластера. 
VDI або Azure Virtual Desktop Використовуйте служби віддаленого робочого столу, віртуальні машини з високим рівнем доступності та інтегроване сховище, що масштабується, для підтримки великомасштабних віртуальних реалізацій. Підключіть віртуальні робочі столи до рішення Azure для керування оновленнями, щоб контролювати конфігурацію інфраструктури віртуальних робочих столів підприємства у хмарі. 
Високопродуктивний SQL Server  Забезпечте розгортання високопродуктивного сервера SQL Server, що працює в гіперконвергентній інфраструктурі, і управління ним. Гнучко виконуйте програми завдяки можливостям віртуалізації у поєднанні з високим рівнем доступності та використанням Azure Site Recovery для перенесення, відновлення та захисту даних організації. 
Віртуалізація корпоративного рівня  Використовуйте безпеку на основі віртуалізації та сертифіковане апаратне забезпечення для захисту робочих навантажень, чутливих до безпеки. Підключення цієї довіреної інфраструктури до Центру безпеки Azure активує аналітику поведінки та звітність для врахування робочих навантажень і загроз, що швидко змінюються. 
Інтеграція з Kubernetes  Забезпечте автоматичне розгортання та адміністрування контейнерних програм, запускаючи кластери Kubernetes у гіперконвергентній інфраструктурі. Виконайте інтеграцію з Azure Arc, щоб забезпечити управління конфігурацією та роботу системи управління, а також з Azure Monitor, щоб отримувати аналітичні відомості про продуктивність та працездатність на всіх рівнях – від інфраструктури до програм. 

 

Основні переваги Azure Stack HCI

1) Низькі мінімальні вимоги до обладнання:

  • 2 сервери. Широкий список підтримуваних брендів;
  • 4 SSD (або 2 SSD + 4 HDD) на сервер;
  • диск для встановлення операційної системи/гіпервізора;
  • немає мінімальних вимог до процесорів та пам'яті;
  • один мережевий адаптер 10 Гбіт/с на сервер (підтримується конфігурація switchless);

2) Простота ліцензування.

Ліцензується лише загальна кількість фізичних ядер у кластері (Hyperthreading не враховується). Вартість $10 за фізичне ядро на місяць. Оплата помісячна, у міру використання, легко прогнозується, оскільки чистий OPEX. Ліцензії можна отримати протягом робочого дня.

3) Висока продуктивність при поєднанні передових технологій.

Завдяки підтримці технологій RDMA/NVME/Intel OPPTANE у мережі багато прикладів як із кластера отримували мільйони IOPS. Рекорд на даний момент – 13,7 Мільйонів IOPS.

4) Найпростіша можливість ознайомлення із продуктом.

Є можливість оформити тріал на 60 днів а також розгорнути ознайомлювальну версію у віртуальній лабораторії (ні в якому разі не рекомендується для продуктива, тому що використовується вкладена віртуалізація) посилання на гайд.

5) Відносна простота розгортання.

У мережі багато відео з прикладами встановлення. Ми можемо поділитися варіантом розгортання Azure Stack HCI через Windows Admin Center з докладними поясненнями кожного кроку.

6) Вибір варіантів катастрофостійкості.

Можна побудувати кілька кластерів та використовувати синхронну реплікацію (більше витрат CAPEX). Можна побудувати один кластер, а для аварійного відновлення скористатись службою Azure Site Recovery (OPEX).

7) Можливість використання Azure Virtual Desktop (Preview).

Ви можете запускати Azure Virtual Desktop на своєму кластері. Це дає низку переваг. По-перше, не потрібно платити за оренду віртуальних машин. По-друге, це керується з порталу Azure. По-третє, ліцензувати доступ до десктопів можна як у Azure. Але варто відзначити, що поки що цей функціонал хоч і працює, але у нього стадія preview.