Коли ІТ служби оцінюють, який постачальник хмарних послуг найбільше підходить для їхнього бізнесу, вони насправді задаються питанням: «Чи я маю обрати публічну, приватну, гібридну або взагалі мультихмару»? Але найчастіше питання зводиться до вибору комбінації публічної або приватної хмари, обидві з яких можуть бути розширені до гібридної та мультихмарної. 

Наприклад, Amazon Web Services (AWS) вважається піонером у сфері загальнодоступних публічних хмарних сервісів (public cloud). І поряд з Microsoft Azure, AWS входить до числа провідних постачальників публічних хмар, про які більшість компаній думають насамперед. Публічна хмара — це одна сторона медалі і вона найкраще підходить для задоволення більшості потреб. Публічна хмара означає, що ІТ-служби більше не несуть відповідальності за управління своєю хмарою або її розміщенням. Про це дбатиме постачальник хмарних послуг, такий як AWS. ІТ-служби керуючи великим обсягом непередбачуваних робочих навантажень з важковизначеними потужностями часто вибирають публічну хмару через її підвищену еластичність. Тобто набагато простіше і швидше додавати або видаляти ресурси у публічній хмарі, ніж у традиційному локальному середовищі. 

Проте публічні хмари не завжди ідеальний варіант. 75% усіх робочих навантажень організації потрапляють до категорії «передбачуваних», до якої входять такі програми, як електронна пошта, Великі Дані та аналітика. Передбачувані робочі навантаження використовуються щодня і вони найбільш доцільні у приватному хмарному середовищі (private cloud) з постійним передбачуваним споживанням ресурсів. 

Приватна хмара 

Коли ІТ-служби намагаються вибрати між публічною чи приватною хмарою, вони дійсно звертають увагу на вимоги до робочого навантаження та на те, що найбільше доцільно для ведення бізнесу компанії. Приватна хмара є однією з найпоширеніших хмарних архітектур. Розміщена та керована всередині центру обробки даних компанії, приватна хмара гарантує, що жодні ресурси не будуть використовуватися спільно з іншими, що є однією з багатьох причин вибору приватної хмари, особливо якщо йдеться про дотримання вимог до даних, безпеки та конфіденційності. ІТ-служби можуть створити власну приватну хмару або використовувати її у стороннього постачальника.

Якщо ми говоримо про рішення Nutanix - ця компанія може запропонувати гібридну мультихмарну платформу, що працює на гіперконвергентній інфраструктурі (HCI). Nutanix HCI поєднує обчислювальні ресурси, сховище, мережу та віртуалізацію і може бути оптимізована за допомогою портфеля гібридних та мультихмарних сервісів для оркестрування та автоматизації додатків, управління витратами, забезпечення відповідності вимогам безпеки, віртуалізації робочих місць та багато іншого. 

Підприємства, які обрали Nutanix, можуть придбати попередньо налаштовані сервери у виробника на свій вибір і розгорнути на них програмне забезпечення Nutanix HCI як у хмарі, так і на землі (публічній та приватній хмарах). Ці варіанти важливі для того, щоб спочатку налаштувати приватну хмару, а потім перейти в гібридне хмарне середовище, якщо компанія вирішить це зробити. 

Amazon Web Services (AWS) 

Amazon Web Services (AWS) входить до лінійки продуктів Amazon. Це публічна хмарна платформа, розроблена для кількох пропозицій як послуга, зокрема: інфраструктура як послуга (IaaS), платформа як послуга (PaaS) і програмне забезпечення як послуга (SaaS). Як і інші публічні хмарні рішення, AWS+Nutanix пропонує компаніям модель споживання з оплатою по мірі використання (PayG), Cloud Commit (авансовий платіж) та можливість використання власних куплених ліцензій (BYOL). 

Спочатку хмара AWS була запущена в 2002 році, але при цьому перший продукт не був запущений до 2006 року. Також, щоб зібрати відгуки клієнтів про AWS, компанія Amazon проводить щорічний захід, присвячений хмарному сервісу, під назвою «AWS re: Invent». Цей захід дає можливість поділитися відгуками про використання хмари. Сьогодні користувачі AWS можуть вибирати приблизно з 200 сервісів і продуктів. 

У продуктовий портфель AWS входить безліч сервісів, але кожен з них відноситься до однієї з наступних 9 основних категорій: 

  • Compute
  • Storage
  • Database
  • Migration
  • Networking
  • Management Tools
  • Security
  • Messaging
  • Analytics

Також більшість програм AWS мають хостинг сайтів, спільне використання мультимедіа, поширення медіа-контенту, різні пошукові системи та соціальні мережі. Є багато переваг використання AWS: 

  • Малі та середні підприємства віддають перевагу публічним хмарам, таким як AWS, тому що вони дозволяють використовувати свою інфраструктуру та послуги з нульовими витратами. 
  • AWS використовує модель споживання з оплатою за використання. Якщо підприємствам не потрібний великий обсяг потужностей, вони платитимуть менше, і навпаки. 
  • Загальнодоступні хмари, такі як AWS, відрізняються особливою гнучкістю, що дозволяє збільшувати або зменшувати масштаб на вимогу залежно від потреб у ресурсах та/або трафіку. 
  • AWS пропонує API на багатьох мовах програмування, допомагаючи програмістам керувати своєю інфраструктурою, запускаючи нові екземпляри додатків, виконуючи резервне копіювання та виконуючи інші завдання. 

Nutanix та гібридна мультихмара 

Компанія Nutanix найбільш відома пропозицією гіперконвергентної інфраструктури (HCI), яка виступає як важливий і потужний будівельний блок локальної хмарної архітектури - приватної хмари. 

 

Гіперконвергентна інфраструктура Nutanix робить інфраструктуру «невидимою», поєднуючи обчислення, сховище, мережу та віртуалізацію в єдину програмно-визначувану платформу. 

Набір гібридних та мультихмарних сервісів Nutanix спрощує використання моделі хмарних обчислень для підприємств. Вся лінійка хмарних сервісів спрямована на створення публічної хмари у локальному середовищі за допомогою інструментів автоматизації та оркестрування, а також на розширення того самого досвіду в кількох загальнодоступних хмарах. Під цю парасольку підпадають чотири продукти: 

  • Xi Beam: хмарна служба, що оптимізує використання ресурсів та надає інтелектуальні аналітичні дані для скорочення витрат на хмарні обчислення у приватних та загальнодоступних хмарах. 
  • Xi Frame: пропозиція «Робочий стіл як послуга» (DaaS). Xi Frame дозволяє кінцевим користувачам отримувати доступ до програм на будь-якому пристрої та в будь-якому місці. ІТ-служби також можуть віртуалізувати робочі місця менш ніж за годину, що стало критично важливим для бізнесу під час пандемії COVID-19. 
  • Xi Karbon: це корпоративне рішення для керування середовищем Kubernetes, яке забезпечує комплексне надання ресурсів, різних операцій та керування життєвим циклом цього середовища. 
  • Xi Leap: це рішення аварійного відновлення як послуги (DRaaS), яке не потребує установки, яке знімає з ІТ-служби тягар аварійного відновлення, тому не потрібно турбуватися про безперервність бізнесу.

 

AWS і Nutanix разом у мультихмарі 

Нижче наведено скорочений список аналогічних можливостей, пропонованих Nutanix та AWS, які спочатку були доступні на землі: 

Архітектура 

Якщо підходити глибше до архітектури цього спільного рішення, то схема мультихмарного рішення виглядає так (використовуючи AWS): 

Nutanix у хмарі AWS надає єдину платформу між приватними та публічними хмарами та працює як єдина хмара за допомогою Prism Central, забезпечуючи справжню гібридну хмарну архітектуру та уніфіковане єдине управління сховищем, обчисленнями та мережею. Вже зараз у хмарі AWS підтримується остання версія AOS 6.5. Кластери NC2 можуть створюватися з комбінацією наступних типів інстансів розширюючи базову ємність кластера, що вже працює: 

  • i3.metal
  • i3en.metal
  • z1d.metal
  • m5d.metal
  • g4dn.metal

 

Також без проблем можна розгорнути базовий кластер з певним типом вузла і розширити його ємність, додавши у базовий кластер вузол іншого типу. Ця функція підвищує гнучкість при розширенні кластера за вимогою. Також якщо потрібні додаткові сервіси, їх можна вибрати з набору AWS Services, впровадити/інтегрувати і надалі використовувати. 

Був час, коли мережа складалася з одного центру обробки даних. Був час, коли підприємство використовувало одну хмару. Ті часи давно минули, оскільки бізнес розвивається, як Nutanix та AWS. Гіперконвергентна інфраструктура більше не пов'язана з локальними апаратними середовищами (приватна хмара). Зараз, кластери Nutanix можуть об'єднувати всі аспекти вашої гібридної хмари, будь то публічна або приватна хмара. Кластери Nutanix працюють у «безмежному вакуумі», тому ІТ-служби можуть керувати своїми додатками та віртуальними серверами в гібридному середовищі, вільному від периметрів, що обмежують. Так само, як перші кластерні рішення Nutanix почали руйнувати розрізненість у традиційному центрі обробки даних, тепер вони роблять те саме і для багатохмарних середовищ. 

На момент виходу статті стало доступним рішення Nutanix та у хмарі Azure. Докладніше про це можна прочитати тут.