Нещодавно ми публікували статтю про використання знайомого продукту VMware у хмарі Azure. І відразу можна поставити риторичне питання: а як справи з іншими хмарами? Чи можна, наприклад, у хмарі AWS (Amazon Web Services) зробити те саме, розмітивши свою віртуальну інфраструктуру VMware у цій хмарі? Це можна реалізувати і це рішення називається VMware Cloud on AWS (або скорочено VMC on AWS). Тобто, використовуючи одну і ту ж технологію віртуалізації хмарних обчислень на основі VMware vSphere локально та у загальнодоступній хмарі, можна створити справжню гібридну хмарну архітектуру, яка дозволить вам виконувати узгоджені операції з використанням перевіреної інфраструктури. Це рішення надає оптимізований доступ до сервісів AWS, поставляється, продається та підтримується спільно VMware та AWS.

VMC on AWS поставляється з тими ж інструментами VMware, що і у хмарі Azure та інтегрує стек VMware Cloud Foundation (vSphere для обчислень, vSAN для зберігання, NSX для мережі) разом з vCenter для керування. VMware Cloud on AWS працює на виділеній bare metal інфраструктурі Amazon EC2.

VMware Cloud on AWS поставляється з двома різними конфігураціями хостів, для кожної з яких потрібно як мінімум два хости на кластер.

SLA цих рішень вимірюється 99,9% для нерозтягнутих кластерів і 99,99% для розтягнутих кластерів.

Можна провести тест-драйв цього рішення, використовуючи лише один хост (недоступно для хостів i3en.metal). Ця невелика конфігурація SDDC (software-defined data center) дозволяє ІТ-командам отримати перші враження від цієї пропозиції гібридної хмари протягом 60-денного періоду часу. Така установка підходить тільки для тестування, розробки або перевірки концепції. Ви можете запускати виробничі навантаження на цьому невеликому VMC on AWS рішенні. Якщо до закінчення 60-денного періоду ви збільшите масштаб до мінімуму двох хостів, то дані не загубляться. В іншому випадку ваша оцінка/тестування закінчиться втратою даних.

Важливо: у цьому обмеженому тестуванні доступні не всі функції стандартної пропозиції VMC on AWS. Пропозиція рівня обслуговування (SLA) VMC on AWS також не поширюється на цю пропозицію з одним вузлом.

Наступне програмне забезпечення включено у конфігурації з одним хостом та у робочій конфігурації (мінімум 2 хоста):

Компанії AWS і VMware також пропонують можливість у своєму власному центрі обробки даних розгорнути рішення і воно має назву - VMC on AWS Outposts. VMC on AWS Outposts — це повністю керована наземна пропозиція як послуга, яка розширює VMC on AWS до центру обробки даних або периферійного розташування. У цьому рішенні використовуються виділені інстанси EC2 (фізичні хости в середовищі AWS) без операційної системи на базі Amazon Nitro (базова платформа для наступного покоління інстансів EC2), доставлені локально із запущеним зверху VMware Cloud Foundation.

З чого фізично складається рішення VMware у хмарі AWS

  • Шафа AWS Outposts.
  • Конфігурації із 3–8 серверів на базі i3en.metal.
  • Дисковий простір.
  • Встановлена інфраструктура AWS.
  • AWS управляє виділеним інстансом i3en.metal EC2 на базі Nitro з локальним сховищем із дисками SSD.
  • Програмне забезпечення SDDC під керуванням VMware – vSphere, vSAN, NSX-T, vCenter Server.
  • VMware HCX (платформа мобільності додатків, призначена для спрощення міграції додатків, перебалансування робочих навантажень та забезпечення безперервності бізнесу у центрах обробки даних та хмарах).
  • VMware Cloud Console.
  • Підтримка VMware SRE (підтримка професійних послуг від VMware).
  • Постійний моніторинг обладнання із підтримкою поломок/виправлень.

Платформа VMware Cloud on AWS включає і підтримує такі рішення як Tanzu Kubernetes Service і Tanzu Mission Control Essentials. Тобто без проблем розгортаються середовища для роботи з контейнерним середовищем.

Ця платформа прийшла до нас надовго. Компанії AWS та VMware постійно співпрацюють та вдосконалюють своє дітище. За цим посиланням можна знайти майбутню дорожню карту цього рішення, що включає нові функції.

Так само використовуючи це посилання можна ознайомитися з питаннями, що найчастіше задаються по даній платформі: