Нині всі намагаються економити. Хтось переглядає політики роботи ІТ-відділів, хтось зменшує бюджети, а хтось оптимізує експлуатацію наявного обладнання. Тобто усі сідають «за підручники» і переглядають функціональні можливості купленого якийсь час назад обладнання, знаходячи безкоштовні корисні функції у ньому. У цьому списку резервне копіювання завжди стояло окремо. З одного боку, його може і не бути - і так без нього все працює, але це твердження закінчуються на першій же «поломці»…
До чого ми ведемо? Якщо у вас є системи зберігання HPE 3PAR, HPE Nimble, HPE Primera, а також ви думаєте про покупку нової системи від компанії HPE - Alletra, варто згадати про безкоштовний сервіс HPE RMC (HPE Recovery Management Central) у першому випадку та хмарний HPE Backup and Recovery у другому (використовується з системами HPE Alletra). Далі розповідаємо про вбудоване резервне копіювання.


Використовуючи ці сервіси не обов'язково вже мати медіа-сервер або сервер резервного копіювання немов прибираючи їх з ланцюжка передачі даних (резервних копій), усуваючи будь-який вплив продуктивності на додаток (одна безсумнівно важлива перевага). Підсумок: ми позбавляємось (а в деяких випадках просто скорочуємо кількість ліцензій) від дорогих або не дуже дорогих ліцензій для резервного копіювання. Використовуючи моментальні знімки (снепшоти) і дозволяючи адміністраторам, які відповідають за резервне копіювання, створювати більшу кількість резервних копій і тим самим мінімізуючи показники RPO та RTO.

Використовуючи функціонал HPE RMC все стає набагато простіше: на будь-якій з вищеперелічених систем зберігання робиться снепшот, який безпосередньо передається в дискову систему резервного копіювання HPE StoreOnce, дедуплікується і там зберігається. Можна зустріти думку, що достатньо зробити снепшот даних і зберігати його на тій же системі зберігання, і це буде найдешевша резервна копія. На жаль, у разі виходу з ладу цієї системи цю копію буде втрачено. З економічної точки зору цей підхід теж не є оптимальним, тому що вартість зберігання гігабайта на основній системі завжди буде дорожчою порівняно з системою резервного копіювання.
Не секрет, що з'являється все більше і більше all-flash систем і їх кількість останнім часом часто перевищує кількість проданих гібридних або простих систем зберігання (зі шпиндельними дисками). Купують all-flash системи для обробки великої кількості транзакцій, тобто дані будь-якого додатка обов'язково занадто швидко будуть змінюватися. Навіть інкрементальне резервне копіювання один раз на робочий день на стрічкову бібліотеку та зворотний процес відновлення відбуватиметься недозволено довго у разі будь-якого збою чи випадкового видалення інформації.

Навпаки, сервіс НРЕ RMC дозволяє запускати процедуру бекапу значно частіше і без участі системного адміністратора, на запит самого бізнес-додатку. За допомогою фірмової технології HPE SnapDiff відправлятимуться на пристрій HPE StoreOnce лише змінені блоки снепшотів HPE 3PAR. Такий спосіб резервного копіювання до 23 разів швидше, ніж це записувалося на стрічкову бібліотеку. Відновлення відбуватиметься «лише» в 15 разів швидше, але має додаткові переваги. Наприклад, ви можете без проблем «дістатись» до окремого файлу всередині віртуальної машини, не відновлюючи весь логічний том.
Також сервіс HPE RMC може керувати перенесенням бекапів у хмару Cloud Bank, це інтерфейс зв'язку з різними хмарами, що підтримують протокол S3. Тобто в Cloud Bank можна перенести бекапи з HPE StoreOnce. Якщо «остання надія на землі» – це пристрій для зберігання бекапів (HPE StoreOnce) знаходиться близько, щоб до неї можна було звернутися оперативно, то Cloud Bank – це той сервіс, де можна зберігати «холодні бекапи» довго та дешево. Також HPE RMC може відправляти бекапи у хмару HPE Cloud Volumes, для інфо: HPE Cloud Volumes – це мережа ЦОДів компанії HPE, які фізично підключені до ЦОДів основних хмарних публічних провайдерів. Зараз компанія HPE співпрацює з Amazon і Azure, на підході угода з Google, ЦОД-и цих трьох компаній знаходяться поруч і безпосередньо підключені за товстою оптикою до ЦОД-ів у США, Великій Британії та Сінгапурі.
Вищеописане - це теперішнє. Те, що реалізовано якийсь час тому і до сьогодні, лише розширювало свій функціонал (поточна версія HPE RMC-6.3). Нові системи зберігання HPE Alletra – це виклики та нові ідеї, які зводяться до хмарного керування. Резервне копіювання - це також частина хмарного управління даних систем. Так, десь на цьому етапі це лише концепт з невеликою кількістю реалізованого функціоналу, але з довгою і впевненою дорожньою картою у майбутньому.
Вдосконалені можливості резервного копіювання Backup and Recovery автоматично з'являтимуться у хмарній консолі управління системами зберігання Alletra – DSCC. В рамках нескладного налаштування цього функціоналу можна буде вибирати різні «готові» хмари для зберігання своїх резервних копій. Сьогодні реалізовано функціонал створення/відновлення вбудованих резервних копій з консистентних снепшотів системи Alletra для віртуальних машин серед VMWare (червень 2022 року). Але з іншого боку, відкритий REST API інтерфейс уможливлює, не чекаючи появи нового функціоналу, створювати скрипти для резервних копій (бекапів) різних сучасних додатків.

Рис. Зовнішній вигляд консолі керування Data Services Cloud Console для систем зберігання Alletra.

І на завершення про хмари (для резервних копій), які є безпосередньо у компанії НРЕ. Можна розглядати вищезазначений функціонал HPE Cloud Volumes як хмару HPE Cloud Volumes Backup. Умовно HPE Cloud Volumes складається з двох частин:

  • HPE Cloud Volumes Block - це класичне хмарне сховище, тобто якщо у вас сам сервіс працює в хмарі Amazon (AWS), то за своїми даними він може звертатися не у хмару Amazon (AWS), а в ЦОД від компанії HPE, яка розташована поруч, і зберігати там свої дані.
  • Друга частина – це HPE Cloud Volumes Backup, але вони мають ряд спільних особливостей, наприклад, компанія НРЕ жодним чином не тарифікує передачу даних між своїми ЦОД-ами HPE Cloud Volumes. Скажімо, якщо вам хочеться перевести віртуальну машину з ЦОД-а, яка розташована у Великій Британії, в ЦОД у Сінгапурі, ви це зможете зробити, перевівши/скопіювавши саму віртуальну машину з наступним перезапуском у новому місці. Дані переміщуються між ЦОД-ами HPE за власними механізмами і жодним чином не тарифікуються (включаючи шифрування). При цьому ми знаємо, що переміщення даних між регіонами у публічних хмарах тарифікується.