На нещодавній конференції VMware Explore 2022 було зроблено багато цікавих анонсів. Один із найголовніших - оголошення про майбутній вихід нового покоління програмного забезпечення для віртуалізації VMware vSphere версії 8. Тепер з впевненістю можна сказати, що VMware vSphere 8 - це корпоративна платформа робочих навантажень, яка дозволяє використовувати переваги хмари для локальних робочих навантажень. Це програмне забезпечення підвищує продуктивність за рахунок прискорення на основі DPU та GPU (про це нижче), підвищує ефективність роботи за допомогою VMware Cloud Console, легко інтегрується з додатковими гібридними хмарними сервісами та прискорює впровадження інновацій за допомогою корпоративного інтегрованого середовища виконання Kubernetes, яке запускає контейнери разом із віртуальними машинами.

У міру того, як ІТ підрозділи починають використовувати хмару, вони починають відкривати для себе новий розділ в ері мультихмарних технологій. Мультіхмара швидко стала домінуючою моделлю розгортання у світі, а також в Україні. Згідно з дослідженням групи 451 Research, 75% усіх компаній вже використовують кілька хмарних середовищ. Однак, багато компаній все ще продовжують запускати критично важливі робочі навантаження локально (у власному ЦОД), щоб скористатися перевагами локальності даних, передбачуваної продуктивності робочих навантажень і низькою затримкою у мережі. У міру того, як у компаніях накопичуються великі масиви даних, вони зазвичай залучають більше локальних служб і застосунків, щоб звести до мінімуму затримку, збільшити пропускну здатність і максимізувати продуктивність робочого навантаження.

Згідно з іншим дослідженням, компанія IDC прогнозує, що до 2025 року 60% підприємств фінансуватимуть проєкти за рахунок бюджетів операційних видатків (OPEX). Ця тенденція виявиться в тому, що ІТ підрозділи продовжать використовувати хмарні моделі споживання для інфраструктурних послуг. А компанія Gartner очікує, що світові витрати на SaaS досягнуть 208 мільярдів доларів до 2023 року. Тобто програмне забезпечення як послуга швидко стає центральною стратегією, яку компанії приймають для економії часу та більш швидкого досягнення цілей як у своєму ЦОДі, так і у хмарі.

На сьогодні основними тенденціями на ринку є:

  • зростання попиту на інфраструктурні послуги.
  • безперервні загрози безпеці при передачі даних центру обробки даних.
  • традиційні підходи до задоволення потреб інфраструктури наступного покоління просто не працюють.

Для того, щоб вирішити усі вищезгадані проблеми і була створена нова платформа VMware vSphere 8. VMware vSphere 8 відкриває нову еру гетерогенних обчислень, надаючи компаніям блоки обробки даних (Data Processing Units або DPU) за допомогою VMware vSphere Distributed Services Engine (кодова назва проекту VMware Project Monterey, який стартував кілька років тому). vSphere Distributed Services Engine – це наступний крок в еволюції хмарної інфраструктури для сучасних програм, у якій керування запуском інфраструктурних сервісів розподіляється між процесором/ами та DPU (так само можна зустріти назву SmartNIC).

vSphere Distributed Services Engine модернізує хмарну інфраструктуру, перетворюючи її на розподілену архітектуру, що дозволяє за допомогою DPU:

  • задовольняти потреби сучасних розподілених робочих навантажень у пропускній здатності та затримках за рахунок прискорення мережевих функцій.
  • Забезпечувати найкраще співвідношення ціни та продуктивності інфраструктури, надавши при цьому більше ресурсів процесорів для робочих навантажень.
  • Зменшити експлуатаційні витрати на керування життєвим циклом DPU за допомогою інтегрованих робочих процесів vSphere.

Також vSphere Distributed Services Engine розвантажує та прискорює vSphere Distributed Switch та NSX Networking на DPU (переномить частину функціоналу всередину DPU), а у майбутньому з'являться і додаткові сервіси. Це одразу принесе користь компаніям, які використовують програми, що вимагають високої пропускної спроможності мережі та швидкого доступу до кешу, наприклад, бази даних в оперативній пам'яті. Якщо копнути ще глибше, то DPU – це апаратні мережеві прискорювачі від компаній AMD (раніше це був незалежний розробник Pensando з моделями DSC-25 та DSC-100), NVIDIA (BlueField, BlueField 2) та Intel (Mount Evans). При цьому vSphere 8 надає підтримку DPU для свого сервісу vSphere Lifecycle Manager.

Незважаючи на те, що ця платформа лише анонсована, але в портфелі компанії НРЕ вже є готове рішення – HPE ProLiant з VMware vSphere Distributed Services Engine. Докладніше про це можна дізнатися тут.

Другий напрямок, який отримав ще більш високу продуктивність у новій платформі VMware vSphere 8 – це робота з сервісами AI/ML (машинне навчання) за рахунок додавання підтримки до 32 пристроїв з графічними процесорами NVIDIA у наскрізному режимі, що у 4 рази більше порівняно з VMware vSphere 7. Також команди розробників AI/ML тепер можуть досягти більш високого рівня масштабованості доступних ресурсів графічного процесора завдяки підтримці до 8 віртуальних графічних процесорів на віртуальну машину - збільшення вдвічі в порівнянні з VMware vSphere 7.

Ще один напрямок, який був суттєво перероблений - це робота з середовищем Kubernetes. Незважаючи на те, що Kubernetes набув широкого поширення як технологія оркестрування контейнерів де-факто, ІТ підрозділам потрібен простий і зручний спосіб управління контейнерами поряд з віртуальними машинами. Для цього компанія VMware створила оптимізований інтерфейс керування Kubernetes, вбудований у VMware vSphere. Разом з vSphere 8 компанія VMware анонсує появу VMware Tanzu Kubernetes Grid 2.0, який повинен допомогти ІТ підрозділам і розробникам впоратися зі складністю гнучких середовищ розробки, що зростає. У цій версії Tanzu Kubernetes Grid (TKG) додано нові можливості гнучкості та контролю для створення кластерів, узгоджені та перероблені API з відкритим вихідним кодом, а також покращені можливості керування життєвим циклом додатків. У VMware vSphere 8 зони доступності TKG можна розгорнути у трьох кластерах, що підвищує загальну стійкість контейнерних робочих навантажень до збоїв інфраструктури. Спрощене створення кластера стане можливим завдяки новій функції API Cluster під назвою Cluster Class. Тепер користувачі зможуть створювати, масштабувати, оновлювати та видаляти кластери з одного місця.

У червні цього року компанія VMware випустила оновлену платформу vSphere+, яке поєднує передові технології хмарної інфраструктури, корпоративне середовище Kubernetes і високоефективні хмарні сервіси для перетворення існуючих локальних розгортань в SaaS. vSphere 8 розширює ці можливості: тепер ІТ адміністратори зможуть розгортати додаткові хмарні служби, які захищають робочі навантаження та оптимізують інфраструктуру. Додатковий сервіс VMware Cloud Disaster Recovery підвищить стійкість критично важливих робочих навантажень, захищаючи їх від аварій та програм-вимагачів, а сервіс VMware vRealize Operations забезпечить планування ємності та оптимізацію інфраструктури з правильним/вибраним розміром, що відповідає поточним та майбутнім потребам.

З нового або оновленого можна виділити наступне:

  • За допомогою vSphere Lifecycle Manager ще швидше встановлюватимуться оновлення на хости.
  • За допомогою vSphere Lifecycle Manager ще швидше відновлюватимуться хости існуючого кластера/-ів після збою.
  • Буде доступна попередня технічна версія vSphere Configuration Profiles - наступне покоління засобів керування конфігурацією кластера.
  • VMware vCenter узгоджуватиме стан кластера після відновлення з резервної копії.
  • Скорочення простоїв за рахунок попередньої підготовки додатків до міграції.
  • Оновлений механізм максимальної продуктивності робочих навантажень, чутливих до затримок.
  • Спрощена віртуальна конфігурація NUMA.
  • Покращена продуктивність DRS.
  • Безпека та відповідність (запобігання виконання ненадійних двійкових файлів, підтримка TLS 1.2, припинення підтримки TPM версії 1.2 (тепер підтримується тільки TPM версії 2.0), робота доменів у власному ізольованому програмному середовищі/домені).

І найголовніше! Щоб отримати можливості використання усіх нововведень платформи, необхідно використовувати тільки нове обладнання (наприклад, сервери НРЕ ProLiant Gen10+ та сервери майбутніх поколінь). Тобто версія серверів має бути не нижчою за 20 (Virtual Hardware version 20). Так як обладнання, що класифікується як версія 20, містить інновації у галузі віртуального обладнання, покращує роботу гостьових служб для додатків, підвищує продуктивність і масштабованість для певних робочих навантажень.

Докладніше про всі новинки платформи vSphere 8 можна прочитати тут.

А це посилання дозволить після невеликої реєстрації побачити основні презентації, які проходили на конференції VMware Explore 2022.