Непомітно, буденно і буквально нещодавно була анонсована компанією Hewlett Packard Enterprise нова адаптивна система зберігання HPE Alletra 5000 - наймолодша родина систем зберігання даних HPE Alletra.

HPE Alletra 5000, створена на базі системи зберігання HPE Nimble Storage (HF-серія) і є простою, надійною та економічною гібридною платформою зберігання даних для робочих навантажень загального призначення. HPE Alletra 5000 вже можна назвати хмарною платформою для зберігання даних, яка була розроблена для поєднання основних робочих навантажень, вторинного резервного копіювання чи аварійного відновлення. І це далеко не весь перелік навантажень, де ця система може бути використана. Про системи зберігання HPE Nimble Storage ми вже писали, але що таке оновлена система? Про це далі…

HPE Alletra 5000 – переваги та особливості ситсеми

Як багато продуктів HPE Storage, HPE Alletra 5000 використовує для роботи сервіс HPE InfoSight — потужну передову інтелектуальну платформу AIOps (Artificial Intelligence for IT Operations) для інфраструктури, яка усуває збої у роботі додатків і забезпечує їх постійну роботу у режимі 24х7. Архітектура HPE Alletra 5000 забезпечує як швидкість флеш-пам'яті (SSD дисків), так і економічність шпиндельних дисків, пропонуючи стабільну продуктивність, низьку латентність і ефективність зберігання даних.

HPE Alletra 5000 - це корпус висотою 4U, який може вміщати до 21 жорсткого диска для зберігання даних та 6 твердотільних накопичувачів (SSD) малого форм-фактора для кешування. Ця система підтримує до шести полиць розширення, кожна з яких також підтримує 21 жорсткий диск і 3 або 6 твердотільних SSD дисків для використання як флеш-кеш, забезпечуючи при цьому до 1PB зберігання ваших даних (старша модель) або 5PB ефективного зберігання (з урахуванням стиснення 5:1). Підтримувана місткість дисків: 2, 4, 6, 10 і 14 ТБ з двома контролерами і варіантами підключення серверів за протоколами Fibre Channel (16Гб/с і 32Гб/с) і iSCSI (1Гб/с, 10Гб/с, 25Гб/с). Alletra 5000 використовує для своєї роботи рівень захисту – RAID Triple+ Parity (тобто ця система зберігання продовжуватиме працювати без втрати даних при виході з ладу 3 дисків). Так само дані системи можна об'єднувати в єдиний кластер до 4 таких пристроїв, тобто цифри, які наведені вище, можна з впевненістю множити на 4 (до 20РВ ефективного зберігання)! Надійність нового сімейства така сама, як і в попереднього сімейства HPE Nimble Storage 5-го покоління і оцінюється в «6 дев'яток»-99,9999%.

Сімейство систем зберігання HPE Alletra було представлено минулого року як хмарна інфраструктура для зберігання даних. Завдяки хмарній консолі HPE Data Services Cloud Console (HPE DSCC) рішення на платформах HPE Alletra спрощують роботу з локальним сховищем, використовуючи швидкість та гнучкість роботи у хмарі. Уся лінійка HPE Alletra була розроблена для простоти та легкого розуміння її призначення.

Будь-яка система сімейства HPE Alletra 5000 може бути введена в експлуатацію за лічені хвилини. Просто потрібно фізично встановити систему зберігання у серверну стійку, підключити електричні та мережеві кабелі і все, а далі за кілька кліків простого візарду нова система буде налаштована і доступна для подальшої експлуатації. Використання функції підготовки на основі намірів (intent-based provisioning) спрощує автоматизацію та оптимізацію розгортання додатків. Тобто ІТ персонал, що працює з цією системою, може з уже готових шаблонів (template) вибрати потрібний рівень зберігання та тип робочого навантаження, вказавши ємність/обсяг необхідного дискового простору та політику захисту (або створити все самому під свій нестандартний додаток), а також дозволити АІ (штучний інтелект)-аналітиці автоматично оптимізувати угоди про рівень обслуговування (SLA), рекомендуючи найбільш відповідну систему з усього парку для нових робочих навантажень/додатків. Тобто якщо у вас вже є кілька подібних пристроїв (HPE Alletra) в експлуатації, АІ вам допоможе з рекомендаціями на якій із ваших систем краще розмістити те чи інше нове навантаження (дані).

Слід зазначити, що керування є дуже простим, надаючи інструменти для моніторингу та керування всім парком систем зберігання HPE Alletra з єдиної хмарної консолі на основі SaaS (Software as a Service), яка доступна з будь-якого місця на будь-якому пристрої. Доставка на основі SaaS підтримує подібні системи в актуальному стані завдяки миттєвому доступу до нових служб даних. Оновлення програмного забезпечення не переривають роботу з даними та інтелектуально узгоджуються з конкретною системою.

Сервіс HPE InfoSight прогнозує та запобігає збоям до того, як вони відбудуться у стеку, виявляє проблеми, наприклад, між системою зберігання, віртуальними машинами та не повністю використаними віртуальними ресурсами, що дозволяє заощадити понад 1,5 млн годин втрати продуктивності через простої (внутрішній аналітичний звіт від НРЕ). Рекомендації на основі штучного інтелекту позбавляють ІТ персонал від здогадів при керуванні HPE Alletra 5000, забезпечуючи автоматизацію, прогнозований рівень обслуговування та прямий доступ до інженерів-експертів, щоб уникнути трудомістких ескалацій.

Отже, HPE Alletra 5000 — це рішення, яке використовує найкраще з двох світів: технології, які були доступні у сімействі HPE Nimble Storage (HF-серія) та хмарне управління, яке стало доступним у сімействі Alletra і це все зроблено для оптимізації флеш-пам'яті (SSD дисків) з максимальною ефективністю, забезпечуючи швидку, стабільну продуктивність та ефективність зберігання даних для важливих бізнес-додатків. Тобто, використовуючи рішення HPE Alletra 5000, запис на дискову підсистему завжди буде здійснюватися зі швидкістю роботи SSD дисків і при низькій латентності, а динамічне кешування, використовуючи флеш-пам'ять, прискорюватиме читання навіть при істотних змінах робочих навантажень у режимі реального часу. Це сімейство завжди працюватиме на швидкості роботи all-flash систем, використовуючи при цьому два типи дисків. А постійне скорочення обсягу даних (процес стиснення на льоту) може заощадити до 5 разів більше без істотного зниження продуктивності.

Сімейство HPE Alletra 5000 складається з трьох моделей, які відрізняються одна від одної можливістю масштабування (дискового простору) та продуктивністю. Чим вищий індекс моделі, тим вища продуктивність. Заявлена продуктивність при нинішній актуальній прошивці вище на 25%, ніж відповідно, у аналогічних моделей HPE Nimble Storage HF20, HF40 та HF60. Майбутні прошивки зможуть збільшити продуктивність нових заявлених моделей ще більше. 

Моделі сімейства HPE Alletra 5000 вже доступні для замовлення, включаючи видачу цін для бюджетування. Трохи пізніше це рішення можна буде використовувати у складі рішення HPE dHCI.