Побудова серверної ІТ інфраструктури, використовуючи гіперконвергентні рішення (ГКР) з її програмно-визначуваною інфраструктурою, привносить багато переваг, що полегшують життя ІТ персоналу, оскільки вона абстрагує серверні ресурси від фізичної інфраструктури. Також використовується автоматизація на основі політик, яка виключає ручні процеси і дозволяє швидко «розгортати» необхідні операційні системи та програми. Управління даним рішенням здійснюється дуже просто безпосередньо з консолі VMware vCenter завдяки гнучким ресурсам, уніфікованому дашбоарду та операціям, орієнтованим на віртуальні машини. Про це ми писали в попередній статті - Найбільш повна гіперконвергентна платформа: переваги HPE SimpliVity.

При цьому потрібно розуміти, що маркетинг різних вендорів використовує всі хитрощі щоб показати дуже барвисто, як та чи інша платформа «чудово» працює і як це все «чудово». А якщо копнути трохи глибше і розібратися в такому нюансі: які внутрішні механізми і як захищають дані в ДКР, що це ще «те завдання», яке так не вирішити і одразу зрозуміти. Далі в цій статті йтиметься про те, як на гіперконвергентній платформі HPE SimpliVity відбувається захист даних і які механізми використовуються, щоб не втратити дані навіть за дуже важких ситуацій-виходу з ладу одного або декількох серверів у кластері або повна втрата навіть одного майданчика. І в чому відмінність захисту даних у даній платформі від інших подібних конкурентних рішень. Тобто, про що, як правило, не замислюються при купівлі обладнання чи рішення, а стикаються лише при експлуатації, коли щось уже «йде не так».

Для захисту від усіх областей збоїв у своєму рішенні HPE SimpliVity розробила високостійку, всебічну та добре захищену архітектуру даних. Вона включає:

 

  • Захист файлів. Найбільш поширеним прикладом відновлення даних є відновлення окремих файлів, яке може статися через недбалість кінцевих користувачів, необхідність знайти старішу версію документа або зараження програмами-вимагачами. HPE SimpliVity пропонує вбудовану функцію відновлення на рівні файлів (лише для файлових систем Windows із файловою системою NTFS), щоб полегшити завдання відновлення цих окремих файлів, використовуючи при цьому ту ж функцію резервного копіювання, яка захищає повні окремі віртуальні машини. При цьому жодного програмного забезпечення для резервного копіювання не потрібне!
  • Захист віртуальних машин (VM). Резервні копії віртуальних машин, створені внутрішніми засобами HPE SimpliVity, є повністю незалежними копіями віртуальної машини в певний момент часу (можна створювати не частіше 1 разу за 10 хвилин), які можна відновити поверх вихідної віртуальної машини або поруч із вихідною віртуальною машиною. Оскільки для будь-якої окремої резервної копії немає залежності, немає проблем із відновленням на певний момент часу, використанням інкрементних чи диференціальних резервних копій і навіть немає потреби у існуванні вихідної віртуальної машини.
  • Захист сервера-ноди. На рівні ноди HPE SimpliVity захищає диски за допомогою апаратного RAID, а також засобів захисту на рівні компонентів сервера, такі як два джерела живлення, два мережеві адаптери, надлишкові вентилятори в корпусі та пам'ять з корекцією помилок (ECC) та з фірмовою технологією Smart Memory.
  • Захист кластера. HPE SimpliVity забезпечує миттєве відновлення віртуальних машин на рівні кластера (1TB за менше 60 секунд), при цьому кожна віртуальна машина має синхронну репліку між серверами-нодами, що забезпечує надмірність операцій запису та високу доступність, щоб уникнути простоїв.
  • Захист одного ЦОДу. HPE SimpliVity захищає дані у разі збою на рівні всього ЦОДу, реалізуючи прості стратегії аварійного відновлення між ЦОДами з серверами-нодами HPE SimpliVity на кожному з майданчиків, керування якими здійснюється через єдиний інтерфейс управління.

А тепер трохи детальніше, які сценарії можуть відбуватися з несправностями обладнання і як відбувається «реагування» в різних рішеннях.

Захист даних на рівні ноди

Вихідний стан системи із захистом RAIN

 Щоб надати переваги HPE SimpliVity у сфері високої стійкості до відмови, нам необхідно зрозуміти основні методи захисту даних, які використовують також і конкуруючі рішення (такі як VMware vSAN). Одним із таких методів є надлишковий масив незалежних серверів-нід (RAIN або Redundant array of independent Nodes). RAIN забезпечує розподілене зберігання та захист даних у мережевій архітектурі. На малюнку вище представлено початкове налаштування, де ми маємо кілька нод із захистом RAIN (VMware vSAN), на яких розміщено кілька віртуальних машин.

Налаштування RAIN з двома дисками, що вийшли з ладу

  Замовити презентацію HPE SimpliVity

У наведеному вище прикладі RAIN, який є розподіленою системою зберігання даних, що містить лише дві копії кожного блоку даних, відмова двох дисків може призвести до недоступності даних. Це може статися тому, що в архітектурі RAIN доменом збою вашого клієнта стають окремі диски, оскільки захист даних відбувається тільки на рівні кластера.

Налаштування RAIN із сервером-нодою в режимі обслуговування та збоєм одного диска

В іншому прикладі, якщо один з нод кластера переведений в режим обслуговування, а на іншому ноді того ж кластера відбудеться збій одного диска, це може призвести до втрати даних. Зазвичай найбільш ймовірними компонентами центру обробки даних, що виходять із ладу, є вентилятори, блоки живлення, пам'ять або диски.

Налаштування RAIN + RAID, що використовується в HPE SimpliVity

Начебто все те саме, що й описана ситуація вище. Але це не так. HPE SimpliVity використовує обидва методи: RAIN і RAID одночасно, забезпечуючи найкращий захист. На малюнку вище показано той самий початковий стан із кластером із чотирьох нод, але цього разу серверами-нодами є ноди HPE SimpliVity.

Численні збої дисків у кількох нодах HPE SimpliVity

За допомогою HPE SimpliVity можна допустити одночасні збої кількох дисків. Фактично, у наведеному вище прикладі всі дані, як і раніше, повністю доступні. На даний момент ми втратили вісім дисків у цьому кластері з чотирьох нод, а кластер HPE SimpliVity, як і раніше, підтримує 100% цілісність даних та продуктивність для всіх віртуальних машин.

Множинні збої дисків у кількох нодах HPE SimpliVity та збій ноди HPE SimpliVity

Навіть при збоях кількох дисків на одній ноді вона все одно може вийти з ладу. У цьому випадку VMware HA завантажує синхронну репліку порушених віртуальних машин на вторинних нодах, забезпечуючи 100% цілісність даних та передбачувану продуктивність.

Всебічний підхід до вивчення архітектури гіперконвергентного рішення того чи іншого вендора може дати переваги при виборі якісного та надійного рішення. Навіть за зовнішньої однаковості ховаються нюанси. І тільки архітектурно грамотні рішення, такі як HPE Simplivity, дозволять вам одержати якісне, надійне, просте при експлуатації рішення. А це основне завдання, яке переслідують компанії під час виборів таких рішень.