Нещодавно компанія Micro Focus випустила 11 версію продукту для резервного копіювання та відновлення Data Protector. Цікава доля цього продукту - перша версія вийшла ще у 1989 році під назвою OmniBack і була випущена компанією Apollo Computer, яку незабаром купила компанія під назвою Hewlett Packard. І вже з назвою компанії Hewlett Packard Enterprise (HPE) у 2017 році було продано компанію Micro Focus. Цей продукт завжди мав популярність і понад 80% компаній із ТОП-500 використовували його для своїх потреб. Так само цей продукт протягом десятиліть входив у лідери квадрантів Gartner (Enterprise Backup Software) і лише останнім часом втратив свої позиції через об'єктивні та не об'єктивні причини, і навіть на якийсь час пропадав із цих звітів. Останнім часом Data Protector набирає колишню форму особливо з виходом 10 версії, а зараз і 11.

Завжди великою перевагою продукту була підтримка великої кількості операційних систем (Windows, Linux, Unix з підтримкою стандартної архітектури серверів х86, так і RISС архітектур). Також цей продукт підтримував резервне копіювання великої кількості різноманітних додатків (різні бази даних, включаючи SAP HANA, різних поштових сервісів/рішень, різних гіпервізорів тощо). Таким списком як колись, так і зараз може похвалитися небагато конкурентів. Micro Focus  Data Protector також добре інтегрується з різними системами моніторингу такими як Microsoft System Center Operations Manager (MS SCOM), VMWare vCenter і трохи застарілим HPE Operations Manager (HPE OM). В арсеналі продукту є найцікавіші та корисні функції:

  • можливість дедуплікації даних резервних копій засобами самого продукту та інтеграція з різними апаратно-програмними рішеннями, такими як HPE StoreOnce або Dell EMC Data Domain (найпопулярніші в Україні рішення).
  • Гранульована можливість відновлювати (Granular Recovery Extensions) - розширення для різних програм (віртуальні середовища, бази даних та різні поштові служби).
  • Можливість виконувати резервне копіювання файлових систем і програм, не створюючи при цьому додаткове навантаження (Zero Downtime Backup або ZDB) на продуктивний сервер, що копіюється. І практично миттєво відновлювати інформацію з архіву (Instant Recovery чи IR).
  • Можливість відновлення не тільки інформації з резервних копій, але й операційну систему, драйвери пристроїв та іншу інформацію, необхідну для завантаження сервера з нуля (відновлення на голе залізо, Bare Metal Recovery або BRM).
  • Шифрування даних.
  • Можливість підключення до різних хмарних сховищ (Microsoft Azure, Amazon S3 та S3, сумісні з API і не тільки).
  • Робота з великим списком різних стрічкових приводів, бібліотек від різних вендорів.
  • Можливість встановлення на різні операційні системи – Windows, Linux, Unix.

Але повернемося до теми, що нового з'явилося у 11 версії. Найбільш цікаві функції та можливості.

Поліпшення безпеки:

- перехід від анонімної до безпечної передачі SMTP

Підвищений захист відповідно до останніх стандартів:

- WildFly оновлено з 20.0.1 до 21.0.2 (замінено таким чином JBoss 7.1)

- KeyCloak оновлено з 11.0.3 до 12.04 (стали більш деталізовані політики авторизації з можливістю комбінувати різні механізми контролю доступу).

Поліпшення продуктивності:

- новий та покращений механізм дедуплікації програмного забезпечення

- просте встановлення та налаштування з використанням існуючих робочих процесів Data Protector.

- гнучке масштабування від 100 ГБ до кількох 100 ТБ.

- дедуплікація на вихідній та цільовій стороні.

- підтримка нових версій Linux та Windows.

- підтримка кількох папок та точок монтування.

- резервні копії тепер можуть розміщуватися на фізичних або віртуальних машинах, локально або у хмарі, у центрах обробки даних або у віддалених офісах.

Зручність роботи з віртуалізованим середовищем:

VMware: перегляд та вибір за датастором. Паралельне відновлення окремих віртуальних дисків на кожну віртуальну машину VMware – забезпечує кращу продуктивність відновлення та менший RTO.

Hyper-V: Підтримує паралельне резервне копіювання віртуальних дисків vDisk – забезпечуючи тим кращу продуктивність, ніж резервне копіювання.

Поліпшення у платформі інтеграції:

Microsoft 365 Exchange Online

  • Вибір повної чи інкрементальної резервної копії.
  • Після відновлення спочатку відображаються захищені поштові скриньки, а також доступні додаткові параметри вибору та фільтрації.
  • Відновлення на рівні папки скорочує час та ємність відновлення.
  • Вибір поштової скриньки забезпечує доступ до окремих папок.
  • З'явилася опція "Виключити", вона видаляє зазначені папки з резервної копії. «Видалені» та «Небажана пошта» за замовчуванням виключені.
  • З'явилася опція копіювання, щоб дозволити копіювання специфікації до незалежної нової копії.
  • З'явилася можливість зміни існуючої конфігурації, що дозволяє змінювати або оновлювати секрет програми Azure (Azure Application Secret) або домену видавця (Publisher Domain).
  • Носії з резервними копіями можна копіювати будь-куди, що забезпечує високу доступність, безпеку та довгострокове зберігання.

Скрипти рішення Nutanix:

Оновлені скрипти зі схваленням «Nutanix Ready».

Читайте також: HPE DHCI - унікальне рішення для віртуальних середовищ