Через два місяці після анонсу процесорів AMD нового покоління, Intel, компанія конкурент на серверному ринку, анонсувала вихід власних процесорів 4-го покоління під кодовою назвою Sapphire Rapids. У той же день, 10 січня 2023 року компанія Hewlett Packard Enterprise анонсувала випуск серверів 11-го покоління з підтримкою нових процесорів – HPE ProLiant Gen11. Що нового у цих серверах, а що буде дуже схожим, як і у серверах, що вийшли з процесорами AMD? Розповідаємо про це далі. 

Модельний ряд HPE ProLiant Gen11

На момент анонсу доступні до замовлення такі моделі: 

  • HPE ProLiant DL360 Gen11 (rack, 1U, 2S) 
  • HPE ProLiant DL380 Gen11 (rack, 2U, 2S) 
  • HPE ProLiant ML350 Gen11 (rack/tower, 4U, 2S) 
  • HPE ProLiant DL320 Gen11 (rack, 1U, 1S) 
  • HPE Alletra 4110/4120 (rack, 1U, 2S І rack, 2U, 2S) з повністю хмарним управлінням. 

У другій хвилі доступності, це станеться трохи пізніше, з'являться такі моделі серверів НРЕ: 

  • HPE ProLiant DL560 Gen11 (Rack, 2U, 2S-4S) 
  • HPE ProLiant DL110 Gen11 (rack/tower, 4U, 1S) 
  • HPE Synergy 480 Gen11 (blade 1 bay, 2S) 
  • HPE ProLiant DL380a Gen11 (rack, 2U, 2S) 
  • HPE Cray XD2000 (2U, 4 сервери, 8 сокетів). 

Безперечно, для нашого ринку найцікавішою буде модель HPE ProLiant DL320 Gen11, яка замінить моделі HPE ProLiant DL160 Gen10 та HPE ProLiant DL180 Gen10 та буде певним аналогом серверної моделі з процесором AMD HPE ProLiant DL325 Gen11. У корпус цього сервера можна встановити або 8 дисків SFF (2,5 дюйми), або 12 дисків LFF (3,5 дюйми). Ця модель має висоту тільки 1U і при цьому один сокет, але використовуючи один 32-ядерний процесор, можна замінити цим два 16 ядерних (типова пропозиція для серверів DL160/DL180 Gen10). Ця невелика маніпуляція може суттєво заощадити вам на ліцензіях, наприклад, VMware!

Процесори HPE ProLiant Gen11

Компанія Intel анонсувала 52 нових процесора, але всі вони з'являться поступово. Процесори будуть розділені на наступні серії: Platinum (84ХХ серія), Gold (64ХХ/54ХХ серія), Silver (44XX серія), Bronze (34XX серія) і абсолютно нова серія MAX (94ХХ) з вбудованою в процесор пам'яттю HBM2е, швидкість якої досягає 1Гб/с на процесорне ядро, що набагато вище, ніж швидкість роботи звичайної пам'яті DDR DRAM. За іншою класифікацією нові процесори Intel діляться на XCC, MCC, MAX (HBM) серії:

Процесори MAX серії можуть працювати у трьох різних конфігураціях із вбудованою пам'яттю HBM: 

  • пам'ять HBM використовується у режимі "HBM only" для всіх операцій з пам'яттю (пам'ять DDR DRAM не потрібна). При цьому для 2-х процесорного сервера буде доступно лише 128ГБ HBM пам'яті та все. 
  • Пам'ять HBM використовується у режимі "HBM Flat Mode", який представляє HBM як окрему область пам'яті (це потребує широкої підтримки програмного забезпечення). 
  • Пам'ять HBM використовується в "HBM Caching Mode/режимі кешування" у цьому варіанті використовується HBM як кеш, але з підтримкою DDR DRAM. Остання конфігурація не вимагає зміни коду і, ймовірно, буде режимом роботи, що найчастіше використовується. 

Модельний ряд починається з 8 ядерних процесорів і закінчується топовими 60-ядерними. Частота процесорів коливається від 1,8 ГГц до 3,7 ГГц, у режимі Max Turbo від 1,9 ГГц і до 4,2 ГГц. Але найцікавіше, що компанія Intel пішла стопами свого конкурента і тепер процесори не монолітні, а мають чотири чіплети-плитки в яких знаходяться процесорні ядра (XCC і MAX серії). Ці чіплети-плитки з'єднані між собою за допомогою MDF через мультиплексор Intel Embedded Multi-die Interconnect Bridge (EMIB). Старші моделі процесорів серій Platinum та Gold мають вже чотири лінії UPI, які працюють на швидкості 16ГТ/с, процесори попереднього покоління мають швидкість роботи однієї лінії UPI-11,2ГТ/с. 

Нові процесори будуть працювати з пам'яттю за підтримкою 8 каналів (1 DPC) і при цьому мати можливість встановити 2 планки пам'яті на канал (2 DPC) але швидкість впаде з 4800 MT/c до 4400 MT/c. Також у нових процесорах з'явилася підтримка CXL версії 1.1 (немає обмеження у 64 лінії PCIe як у AMD). Але за попередньою інформацією пристрої типу 3 поки що офіційно не підтримуються. 

Використання CXL 1.0 1.1

І остання новинка у процесорах - це поява різних прискорювачів, які підвищують швидкодію операцій у різних додатках, що є великим бонусом при їх купівлі. З мінусів - ці прискорювачі є не у всіх процесорах і реальний приріст продуктивності можна побачити тільки на реальних додатках і можливо навіть модернізуючи код самих додатків. 

Пам'ять HPE ProLiant Gen11

Відмінностей роботи пам'яті та самої пам'яті між процесорами Intel та AMD у нових серверах немає. Тому варто звернутися до нашої попередньої статті та ознайомитися, які зміни взагалі з'явилися. Єдиною відмінністю підсистеми пам'яті є використання з процесорами Intel модулів Optane Persistent Memory. При анонсі нового процесора компанія Intel непомітно представила останню серію цих модулів. 

Останнє покоління під кодовою назвою "Crow's Pass", але офіційно відоме як Intel Optane Persistent Memory 300, матиме ємність 128, 256 і 512 ГБ і працюватиме на частоті DDR5-4400. Це велике покращення у порівнянні з попереднім поколінням з піком DDR4-3200, але це також означає, що системам з процесорами 4-го покоління доведеться знизити частоту стандартної пам'яті до DDR5-4400 з підтримуваною DDR5-4800, якщо планується використовувати Optane. Але при цьому нові моделі Optane Persistent Memory матимуть більш високу пропускну здатність, менше споживання електроенергії та надійніше шифрування, ніж попередні покоління. Це покоління модулів підтримує усі три режими роботи Optane. 

RAID контролери та диски 

Значних змін зазнала і підсистема введення-виводу на серверах HPE ProLiant 11-го покоління. Якщо раніше (в існуючих серверах Gen10 і Gen10Plus), як правило, RAID контролер використовував свій пропрієтарний слот AROC для встановлення на материнську плату контролерів, то зараз цей слот став стандартизованим багатьма виробниками OCP. Тобто це такий самий слот як використовують зараз мережеві адаптери у нинішньому поколінні серверів. І таких слотів у серверах тепер 2 і вони можуть працювати у різних комбінаціях: мережеві адаптери та контролери. 

У модельному ряді серверів НРЕ з'явилися оновлені RAID контролери (SAS/SATA) Smart Array SR308, на чіпі Microchip SmartROC 3100) при тому, що Tri-Mode RAID контролери залишилися ті, що використовуються у HPE ProLiant-MR216/MR408/MR416, на чіпі Broadcom Aero-16, та SR932, Microchip SmartROC 3200p. 

Основною шиною у серверах тепер буде де-факто PCIe Gen5, що працює на швидкості 32ГT/c, PCIe Gen4 має швидкість 16ГТ/с. 

Адаптер HPE NS204i-u з двома NVMe дисками по 480ГБ для завантаження ОС та гіпервізорів тепер матиме можливість гарячої заміни дисків.

Зовнішній вигляд контролера HPE NS204i-u із дисками з гарячою заміною

А також навесні буде оголошено офіційний вихід NVMe дисків нового фром-фактору E3.S 2Т/E3.S 1Т (EDSFF), які мають інтерфейс PCIe 5.0 (x4 128Гб/c). 

Дистанційне керування HPE ILO6 

З кожним роком зростає кількість загроз на ІТ обладнання та дані різних компаній і ІТ відділи більше витрачають грошей на нівелювання цих загроз. Згідно з останніми дослідженнями, середня загальна вартість витоку даних становить 4,35 мільйона доларів. 

Більшість цивілізованих країн живуть у світі регулювання у галузях, штатах, федеральному уряді та самих країнах. Ми також живемо у світі правил і кожна сфера бізнесу регулюється тими чи іншими стандартами: HIPAA, PCI DSS, NERC, DFARS, GDPR тощо. При проєктуванні серверів компанія НРЕ намагається полегшити ІТ відділам дотримання цих правил, ґрунтуючись на можливостях, які вона закладає у продукти. Наприклад, стандарт FIPS підтримується на серверах HPE і є попередньою вимогою для більшості державних норм, тоді як GDPR підтримується відповідністю NIST SP800-53. 

Компанія НРЕ лідирує та впроваджує інновації у галузі безпеки інфраструктури. HPE Silicon Root of Trust – це фундаментальний підхід до безпеки, що забезпечує архітектуру з нульовою довірою на рівні кремнію, чіпа віддаленого керування. Перед запуском операційної системи у сервері виконується більше мільйона рядків коду вбудованого програмного забезпечення, тому дуже важливо переконатися, що все вбудоване ПЗ не містить шкідливих програм або скомпрометованого коду. За допомогою технологічної інновації, що лідирує у галузі, компанія HPE забезпечує безпеку більше 4 мільйонів серверів по всьому світу. У той же час інші компоненти сервера можуть бути потенційними вхідними точками загроз безпеки, які можуть занапастити усю інфраструктуру сервера. Як ми можемо перевірити та автентифікувати інші компоненти сервера?

Дуже просто: основні компоненти сервера, такі як RAID контролери або мережні карти, перевіряються та аутентифікуються за допомогою нової версії HPE Integrated Lights-Out (iLO) з iLO6. HPE ILO – це віддалене керування серверами, яке дозволяє ІТ відділам безпечно налаштовувати, відстежувати та безперешкодно оновлювати сервери HPE. У останній версії реалізовано нову аутентифікацію з використанням сертифікації протоколу безпеки та моделі даних (SPDM) — ключової функції безпеки на серверах, що забезпечує цілісність компонента. 

І останнє: дані сервера 11 покоління із процесорами Intel вже можна конфігурувати та отримувати КП від Lantec для вашого бюджетування. Звертайтеся, ми будемо раді вам у цьому допомогти.