З моменту дебюту в середині 2023 року рішення vSAN Max пропонує ІТ-фахівцям винятковий рівень гнучкості. Створена з використанням нової архітектури зберігання даних vSAN Express (ESA), система vSAN Max може не тільки забезпечити винятковий рівень ємності та продуктивності системи зберігання, а й задовольнити скромні та економічні потреби невеликих середовищ. У цій статті ми розглянемо, як можна почати використовувати це рішення з невеликої конфігурації vSAN Max, застосовуючи ліцензії VMware Cloud Foundation.

Почніть з малого - з обсягу сховища

Можливість почати з невеликої конфігурації vSAN Max зумовлена нещодавнім зниженням вимог до обладнання та кластера. Це відкрило нові можливості, даючи змогу розгортати кластери vSAN Max з меншою кількістю хостів, використовуючи еталонні Ready Nodes, які мають нижчі апаратні та мережеві характеристики/вимоги. Тепер можна швидко розгорнути кластер, що складається всього з 4 хостів/серверів, надавши повністю інтегроване сховище для ваших кластерів vSphere.



Це чудовий спосіб збільшити наявні ресурси зберігання або спробувати vSAN Max як основне централізоване зберігання даних для вашого середовища. ІТ-відділи, знайомі з кластером vSAN HCI, одразу почуватимуться комфортно з vSAN Max, оскільки він забезпечує той самий зовнішній вигляд, що й кластер vSAN HCI. 

Використання переваг нової або наявної ліцензії
 

VMware vSAN є частиною оновлених ліцензій VMware Cloud Foundation (VCF). Це означає, що будь-які ліцензії VCF, застосовані до ваших хостів vSphere, дають право на 1TiB сховища vSAN на кожне куплене ядро VCF! Це ліцензоване сховище vSAN можна використовувати в агрегованому розгортанні vSAN HCI або в дезагрегованому розгортанні з використанням vSAN Max. Оскільки у вас є повністю інтегроване рішення для зберігання даних, чому б не використати його?

Читайте також: Найбільш повна гіперконвергентна платформа: переваги HPE SimpliVity

Давайте на наступному віртуальному прикладі невеликого розгортання подивимося, як це працює і як можна легко впровадити vSAN Max у ваше середовище. Уявіть наступний сценарій:

  • Обчислювальне середовище, що складається з 9 хостів vSphere.
  • Кожен хост має 32 фізичні ядра.

Ліцензування хостів vSphere забезпечить 288TiB (9х32) безплатного сховища vSAN. Щоб скористатися перевагами цієї ємності сховища без модернізації або налаштування наявних хостів vSphere, можна розгорнути невеликий кластер vSAN Max. У цьому прикладі ми використовуємо таке:

  • Кластер vSAN Max, що складається з 4 хостів з використанням профілю vSAN-Max-SM Ready Node початкового рівня, який має ємність сховища трохи менше ніж 100TiB на хост, що забезпечує близько 396TiB загальної ємності кластера.
  • Кожен хост складатиметься з 32 фізичних ядер, щоб гарантувати наявність достатніх ресурсів для зростання кожного хоста.

Ємність об'ємом 396TiB, яку забезпечує кластер vSAN Max, необхідно буде ліцензувати, але, коли 288 (9x32) ліцензій на ядро VCF в наявному кластері vSphere об'єднуються зі 128 (4x32) ліцензіями на ядро VCF у кластері vSAN Max, ми отримуємо можливість використання 416TiB дискового простору. Цього ліцензійного права більш ніж достатньо для відповідності можливостям зберігання даних конкретного кластера vSAN Max.

 

 

Інакше кажучи, цей конкретний приклад демонструє, як компанії, які планують використовувати рішення vSAN, можуть надати централізоване рішення для зберігання даних, що забезпечує ємність приблизно 400 ТБ, лише за вартість 128 ліцензій на ядро і 4 невеликих сервери. Але, якщо ємність кластера vSAN Max перевищує ці цифри/показники, то ви можете просто придбати ліцензію на додаткову ємність vSAN з кроком 1TiB, щоб ліцензувати ємність кластера, яка залишилася.

Почніть з малого і виберіть гнучкі мережеві можливості

Вимоги до мережі для vSAN Max часто інтерпретуються невірно. Кластер vSAN Max може мати різні вимоги до мережі залежно від використовуваного профілю vSAN Max Ready Node (XS, SM, MED, LRG, XL). У більшості випадків мережеві вимоги для vSAN Max варіюються від 25 Гбіт до 100 Гбіт Ethernet, але ці вимоги стосуються тільки зв'язку між хостами в кластері vSAN Max, а не хостів vSphere, до яких монтується сховище даних vSAN Max! Таким чином, для під'єднання хостів vSphere, на яких встановлено сховище даних vSAN Max, зі звичайними хостами vSphere, може знадобитися/використовуватися мережа не більше 10 Гбіт/с. 

Як і у випадку з будь-яким типом трафіку сховища, високошвидкісне мережеве підключення від хостів vSphere до кластера vSAN Max може виявитися корисним, якщо існує конкуренція в мережі між кластерами vSphere і кластером vSAN Max.


Наші рекомендації такі: використовуйте мережу з пропускною спроможністю щонайменше 25 Гбіт/с для хостів, що входять до кластерів vSAN Max. Мережа 25 Гбіт/с доступна вже майже десять років, за ціною нічим практично не відрізняється від мережі 10 Гбіт/с, і фактично допоможе підвищити пропускну здатність, знизити затримку і підвищити стабільну продуктивність. Хоча vSAN Max підтримує мережу 10 Гбіт/с для внутрішньокластерного трафіку vSAN на найменших вузлах Ready Nodes, vSAN Max працюватиме набагато краще за мережевого підключення 25 Гбіт/с або вище.


Використання переваг додаткової масштабованості

Починаючи з невеликого об'єму, як для такого рішення, і поступово збільшуючи його, Ви отримуєте низку переваг, яких немає при традиційних підходах до зберігання даних. vSAN Max можна масштабувати набагато ефективніше, ніж традиційні системи зберігання даних.
Далі показано, як будь-яка компанія може почати з невеликого кластера vSAN Max і рости відповідно до нових вимог. У цьому прикладі кластер vSAN Max з 4 хостами розгортається в наявному середовищі. 

Наявні кластери vSphere просто під'єднують сховище даних, що надається vSAN Max. У процесі додавання додаткових кластерів або, можливо, застарілу систему зберігання даних, яку виводять з експлуатації, кластер vSAN Max може легко забезпечити більшу ємність і сукупну продуктивність завдяки додаванню в кластер додаткових хостів. 

Це можна робити повільно і поступово або все відразу. Як і у випадку з класичним кластером vSAN HCI, під час додавання нових хостів vSAN до кластера vSAN Max ємність сховища даних збільшується автоматично. 


Після встановлення vSAN Max ви почнете користуватися перевагами інтегрованого сховища. Ви отримаєте наскрізну видимість і контроль трафіку сховища, а також просте управління робочими навантаженнями на основі політик (policy-based management). І давайте не будемо забувати про однакове управління завдяки vCenter Server і користувацькому інтерфейсу клієнта vSphere. 



Наші рекомендації такі: використовуйте більш продуктивне обладнання для підвищення продуктивності самого сховища. Під час використання vSAN продуктивність віртуальної машини залежить від апаратного забезпечення хоста і мережі, використовуваної для з'єднання хостів у кластері vSAN, а не від кількості хостів кластера. Хоча збільшення кількості хостів у кластері призведе до збільшення сукупної кількості операцій введення-виведення за секунду і пропускної спроможності кластера, здебільшого це не поліпшить можливості дискретної продуктивності, які спостерігаються віртуальною машиною. Продуктивність віртуальної машини залежатиме від обладнання хоста і мережевого підключення.  


Підсумки

Рішення vSAN Max надає повністю інтегроване централізоване спільне сховище для великих і малих компаній. Ви можете легко почати з малого, використовуючи вже наявну у вас ліцензію VCF, і поступово рости там, де і коли це буде найбільш доцільно. 


Автор статті - Михайло Федосєєв, архітектор інфраструктурних рішень Lantec.