Вже 5 років рішення VMware Cloud on AWS допомагає ІТ-підрозділам прискорити перехід до хмарних технологій швидким та економічним способом. Цю гібридну хмарну послугу можна використовувати по-різному, наприклад для «евакуації» центру обробки даних, розширення центру обробки даних з локального середовища у хмару для збільшення ємності або міграції робочого навантаження розробки/тестування, а також аварійного відновлення у хмарі.

Альянс, який створив гібридний сервіс VMware Cloud on AWS, став стимулом для обох компаній. VMware - піонер у галузі віртуалізації центрів обробки даних, знаходився на початку цього альянсу (анонс якого відбувся у 2016 році) у процесі перетворення на гравця у гібридному хмарному просторі. Продукти віртуалізації обчислювальних, мережевих компонентів та компонентів зберігання забезпечили значну присутність у корпоративних центрах обробки даних. Але ІТ-індустрія змінювалася, швидко переходячи до хмари та контейнерів, а не лише до віртуальних машин, для легкого переміщення додатків між локальними та хмарними середовищами.

Компанії VMware та AWS продовжують впроваджувати інновації у рішенні VMware Cloud on AWS, починаючи від послуг міграції та закінчуючи мережею, сховищем, аналітикою, штучним інтелектом та машинним навчанням. Після покупки компанії Datrium, яка додала дешевшу альтернативу своїй пропозиції аварійного відновлення як послуги, було вдосконалено портфоліо оновленим рішенням - Site Recovery DRaaS. А з грудня 2019 року після анонсу рішення AWS Outposts, обладнання, розроблене AWS, можна розміщувати у центрах обробки даних на землі та дозволяти запускати сервіси AWS локально та простіше отримувати доступ до своїх хмарних середовищ.

Пропонуємо заглибитись у деякі ключові функції та можливості VMware Cloud on AWS, які були анонсовані на нещодавньому заході VMware Explore 2022.

VMware Cloud on AWS - удосконалення в галузі обчислень та зберігання

З'явився новий примірник Amazon EC2 I4i.metal, який працює на базі процесора Intel Xeon Ice Lake 3-го покоління та пропонує більше обчислювальних ресурсів (фізичних ядер), пам'яті, локального сховища та швидкості мережі. Цей тип екземпляра EC2 можна використовувати для робочих навантажень загального призначення, робочих навантажень баз даних, таких як транзакційні бази даних (MySQL, Oracle DB та Microsoft SQL Server), баз даних NoSQL (MongoDB, Couchbase, Aerospike, Redis), робочих навантажень VDI, а також критично важливих робочих навантажень. Цей вид екземпляра буде доступний з vSphere 8.0: з VMware Cloud on AWS SDDC версії 1.20+.

Удосконалення в області зберігання в першу чергу пов'язані з виходом нового рішення VMware Cloud Flex Storage, масштабованого, гнучкого зберігання даних для VMware Cloud on AWS, яка повністю управляється з консолі VMware і надається із заздалегідь передбачуваною економікою хмари. ІТ служби можуть масштабувати сховище без додавання хостів, спрощуючи операції за допомогою рішення, яке легко купити, використовувати та яким легко керувати, а також скористатися простою моделлю споживання з оплатою за фактом використання. Деякі з ключових переваг цієї послуги:

  • Підвищена масштабованість та еластичність. Велика гнучкість, збільшуючи чи зменшуючи ємність сховища за необхідності без додавання хостів.
  • Спрощення операції за допомогою інтуїтивно-зрозумілого звичного інтерфейсу VMware.
  • Скорочення витрат. Отримання вигоди від економіки хмари, сплачуйте лише за ресурси, якими ви користуєтесь.

VMware Cloud on AWS: поліпшення у мережі

Якщо йдеться про мережу в VMware Cloud on AWS, то при анонсі vSphere 8.0 акцент робиться на роботу DPU, розвантажуючи при цьому процесорні ядра, підвищуючи швидкість транзакцій і скорочуючи затримку, то у рішенні VMware Cloud on AWS вже давно використовуються DPU (або спеціалізовані мережеві акселератори або, як їх ще називають SmartNIC) на базі AWS Nitro.

Project Northstar: анонсування попередньої версії пропозиції Networking SaaS, яка пропонує спеціалістам, які використовують NSX набір гібридних та мультихмарних мережевих послуг та послуг безпеки, наскрізну видимість та елементи керування та все це з однієї централізованої консолі.

VMware Transit Connect: надає керовані списки префіксів. Завдяки цьому вдосконаленню користувачі зможуть створювати списки префіксів (Custom Prefix List), заповнені підмережами SDDC Group і ділитися цим списком з обліковим записом AWS клієнта. Отже це позбавить ІТ персонал від ручного настроювання/співставлення маршрутів до відповідного AWS VPC/Transit Gateway для направлення трафіку до групи SDDC.

Підтримка протоколу IPv6 для зв'язку робочих навантажень у SDDC: анонс попередньої версії підтримки IPv6 для нових користувачів VMware Cloud on AWS. Завдяки цій можливості адреси IPv6 будуть підтримуватись для підключення Схід-Захід (East-West connectivity) до VMware Cloud on AWS SDDC.

Поліпшення доступності та відмовостійкості

Ransomware Recovery for VMware Cloud DR: спеціально розроблене рішення VMware Ransomware Recovery вирішує основні проблеми, з якими стикаються організації при відновленні після атак програм-вимагачів, дозволяючи їм швидко визначати точки відновлення і перевіряти їх за допомогою швидких ітерацій та мінімізувати втрату даних.

Поліпшення в VMware Cloud Disaster Recovery

VMware Cloud Disaster Recovery пропонує аварійне відновлення віртуальних машин за запитом для ІТ підрозділів, які відповідають за відмовостійкість ІТ інфраструктури та сервісів у хмарі. Нові вдосконалення містять: інтеграцію з vSphere+: VMware Cloud DR буде пропонуватися як додаткова хмарна послуга для тих, хто вже використовує vSphere+. Це рішення матиме пряму інтеграцію з VMware Cloud DR із VMware Cloud Console для захисту робочих навантажень від програм-вимагачів та інших аварій. А також додаткові гнучкі способи оплати сервісу.

Поліпшення в VMware Site Recovery: VMware Site Recovery для VMware Cloud on AWS, як і для наземного використання, спрощує традиційне аварійне відновлення та забезпечує високопродуктивний сервіс. Нові вдосконалення містять: покращені звіти щодо перевірки працездатності та про загальний стан середовища аварійного відновлення. Кількість віртуальних машин, які можна захистити збільшилась з 3000 до 4000. Додавання додаткових параметрів REST API для моніторингу операцій аварійного відновлення, налаштування захисту та відновлення, а також автоматизації вищезгаданих можливостей.

Крос-хмарне аварійне відновлення (Cross-cloud DR): VMware Site Recovery Manager on Azure VMware Solution у поєднанні з VMware Site Recovery on VMware Cloud on AWS представлена як попередня версія двонаправленого перехресного-крос-хмарного аварійного відновлення між цими хмарами.

Поліпшення у клієнтському досвіді. Умовна відмова від попередньої оплати при покупці хостів VMware Cloud on AWS за допомогою кредитної картки.

Удосконалення VMware Cloud Launchpad: На порталі VMware Cloud Launchpad тепер доступно більше інфраструктурних рішень та послуг. Це пов'язано з виходом рішень vSphere+ та vSAN+.

Планування самостійного обслуговування. Завдяки цьому вдосконаленню ІТ служби зможуть планувати розгортання самостійного обслуговування після того, як VMware опублікує його із зазначенням дати початку та закінчення. Після публікації користувачі зможуть побачити його на вкладці «Огляд обслуговування», яка вказана у списку розгортання VMware Cloud Console.

Поліпшення у можливостях міграції

Удосконалення VMware HCX: транспортна аналітика, VMware HCX на ОС Photon (покращена безпека платформи, управління пакетами та оркестрація за рахунок впровадження цієї операційної системи), висока доступність мережевих розширень, попередження HCX.

Поліпшення розширеного управління хмарою

VMware Aria - це попередня версія трансформаційного рішення для управління кількома хмарами для постачальників інфраструктури, постачальників хмарних послуг та споживачів хмарних послуг, які хочуть використовувати кілька хмар узгодженим та простим способом. Завдяки цьому набору рішень VMware для керування кількома хмарами – VMware vRealize, CloudHealth від VMware Suite та Tanzu Observability від Wavefront – будуть об'єднані під брендом VMware Aria. VMware Aria Cost, VMware Aria Operations та VMware Aria Automation надають комплексний набір рішень для узгодженої доставки та експлуатації інфраструктури та сервісів додатків у приватних, гібридних та загальнодоступних хмарах. Також VMware Aria доповнює та розширює можливості керування розробкою, доставкою DevSecOps та життєвим циклом хмарних додатків на платформі VMware Tanzu. VMware Aria надає основні можливості управління для автоматизації доставки та налаштування, управління продуктивністю та управління витратами на підтримку як традиційних, так і сучасних середовищ. За допомогою даного набору рішень VMware Aria ІТ підрозділи зможуть підвищити адаптивність бізнесу, оптимізувати продуктивність, збалансувавши витрати і посилити контроль над кількома хмарами.

Переглянути повний набір нових функцій та змін для VMware Cloud on AWS можна тут.